Livre
Néerlandais

Meneer Satie, de man met een kleine piano in zijn hoofd : fantasie voor verteller en pianist

Carl Norac (auteur), Elodie Nouhen (dessinateur), Erik Satie (compositeur)

Meneer Satie, de man met een kleine piano in zijn hoofd : fantasie voor verteller en pianist

Public cible:
9-11 ans et plus
Kijkje in het leven van de bekende Franse componist en pianist Erik Satie (1866-1925). Prentvertelling met paginagrote sfeervolle illustraties en cd met de tekst en muziek. Vanaf ca. 9 t/m 11 jaar.
Titre
Meneer Satie, de man met een kleine piano in zijn hoofd : fantasie voor verteller en pianist
Auteur
Carl Norac
Dessinateur
Elodie Nouhen
Compositeur
Erik Satie 1866-1925
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Monsieur Satie, l'homme qui avait un petit piano dans la tête
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2009
[44] p. : ill. + cd
ISBN
9789020981810

Commentaires

Meneer Satie schrijft liever muziek. Hij schrijft muziek aan zichzelf. Het begint met een kleine melodie. Licht als een veertje stijgt ze op uit zijn hart. Ze strijkt over de rimpels in zijn voorhoofd en woelt door zijn haar. Meneer Satie ziet haar landen op het blad muziekpapier."

Daarna volgt de compositie 'Gymnopedie 2'. Een knappe passage uit het 'boek met cd' Meneer Satie: de man met een kleine piano in zijn hoofd: fantasie voor verteller en pianist, vouwpapier, stoel, paraplu en hoed. Carl Norac verwerkt de muziek en biografie van Erik Satie in een surrealistisch verhaal dat aansluit bij de geest van zijn werk, maar er tegelijkertijd een interpretatie van inhoudt opdat kinderen feeling zouden krijgen voor deze wonderlijke muziek. Die interpretatie zou ik van het genre 'Marc groet 's morgens de dingen' willen noemen. Dingen, dieren en gevoelens hebben voor Meneer Satie, zoals Norac hem steeds noemt, een levend voorkomen als waren ze gelijk aan mensen. Hij laat honde…Lire la suite
Eric Satie was een Franse componist die leefde in de tweede helft van de 19e en aan het begin van de 20e eeuw. Aanvankelijk autodidact, kreeg hij later de kans zich officieel te scholen op de piano en in de notenleer. Hij keerde zich echter af van de platgetreden paden en schiep eigenwijze, ogenschijnlijk simpele melodietjes vol herhaling die een aanzet gaven tot het Surrealisme en het Minimalisme in de kunst. Rond dit gegeven én rond de persoon van Satie creëerden schrijver en tekenaar een wonderbaarlijk prentenboek dat een lans breekt voor deze eigenzinnige componist en diens gedachtewereld. De paginagrote collages in gemengde techniek, in aardetinten uitgevoerd, zijn sfeervol, wat dromerig van aard. De Franse illustratrice tekent doorgaans voor de allerkleinsten. Bijgevoegd is een cd (ca. 60 min.) met zowel de boektekst als een uitvoering door F. Vaysse- Knitter van Satie-pianomuziek (Gymnopedie, Gnossienne, e.a.) Oorspronkelijk Franse uitgave, in België uitgegeven in samenwerking …Lire la suite

Meneer Satie, de man met een kleine piano in zijn hoofd

Dit is een geromantiseerde biografie over Eric Satie. Doorheen acht muziekfragmenten die een idee geven van het werk van de componist en evenveel hoofdstukken, rijkelijk geïllustreerd, krijg je een idee van het complexe leven van deze man. Voor een beter begrip is het nuttig om eerst de biografie te lezen, die achteraan in het boek staat. Daaruit leer je dat hij een ongewone man was die in zijn leven en in zijn muziek anders wilde zijn dan anderen. Als je het verhaal leest terwijl je naar de muziek luistert, worden heel veel muzikale bewegingen veel duidelijker. Het verhaal is triest omwille van de grauwe armoede, soms bizar en zelfs grappig en naar het einde toe voel je iets van krankzinnigheid: Meneer Satie heeft een idee. Hij zal gaan wandelen met zijn piano. Waarop de postbode vol onbegrip zegt: Het is toch al te gek wat u doet. Wie laat er zijn piano uit alsof het een hond is? Wat haalt u zich eigenlijk in uw hoofd? Het antwoord is heel eenvoudig, meneer de postbode. In mij zi…Lire la suite

À propos de Carl Norac

CC BY-SA 4.0 - Image by Lefortm

Carl Norac, nom de plume de Carl Delaisse, né le 29 juin 1960 à Mons (Belgique), est un écrivain belge de langue française.

Il est principalement auteur de recueils de poésies, et de textes d'albums jeunesse, mis en images par divers illustrateurs.

Biographie

Carl Norac est le fils du poète Pierre Coran (qui fut instituteur dans sa jeunesse) et de la comédienne Irène Coran. Il grandit dans une grande « cité populaire » selon ses propres termes, puis dans le Hainaut, où la nature et la forêt sont ses premières sources d'inspiration, pour des textes et surtout des poèmes. De son enfance, il garde, comme il le dit lui-même « une foi absolue en l’émerveillement », et était un lecteur « boulimique, passionné et nocturne. »

Il devient professeur de français, attaché culturel et prof…En lire plus sur Wikipedia