Bande dessinée
Néerlandais

In het land van vergeten

Carl Norac (scénariste), Stéphane Poulin (dessinateur)
Een gewonde katachtige die zijn geheugen verloren heeft, doolt rond in een door honden geleide vijandelijke samenleving. Vanaf ca. 16 jaar.
Titre
In het land van vergeten
Scénariste
Carl Norac
Dessinateur
Stéphane Poulin
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Au pays de la mémoire blanche
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2011
123 p. : ill.
ISBN
9789020999945 (hardback)

Commentaires

Een prentvertelling die zich afspeelt in een wereld die wordt bevolkt door antropomorfe honden en katten. Een slachtoffer van een bomaanslag in een bus ontwaakt in een ziekenhuisbed. Zijn hoofd en handen zijn gewikkeld in verband. Hij herinnert zich niets. Wie is hij? Een kat in een door honden gedomineerde stad of toch een hond? Het wordt snel duidelijk dat de honden een schrikbewind uitoefenen. Er is haat en geweld. Verzet is spaarzaam. Door zijn natuurlijke drang naar vrijheid wordt de hoofdpersoon bij het verzet betrokken. Onverwachte gebeurtenissen met bijvoorbeeld een eenhoorn, zijn mogelijke vader en in een verlaten circus maken hem een leider van dat verzet. Onvermijdelijk komt natuurlijk ook het moment waarop hij voor de spiegel zijn verband verwijdert. De afbeeldingen zijn originele olieverfschilderijen van de Canadees Stephane Poulin. De teksten staan apart afgedrukt. Soms is er geen tekst en vertellen de afbeeldingen pagina's lang het verhaal. Prachtig uitgevoerd boek over…Lire la suite

In het land van vergeten

'In het land van vergeten' opent met een pakkende prent van een ingezwachteld dier. Een hond? Een mummie? Hij ontwaakt in een ziekenhuis en herinnert zich niets meer van de bombus waarover men hem vertelt. De politie bezorgt hem zijn naam en adres, een identiteit waarvan hij niets herkent. Hij moet dus op zoek naar zijn eigen huis en doolt rond door troosteloze, grijze straten. Katten worden opgepakt en afgemaakt, honden hebben de macht in handen (poten?). Hij ontmoet een eenhoorn die hem uitkiest, ontmoet die eenhoorn opnieuw. De eenhoorn vangt voor hem een kogelregen op en sterft. En dan is het hoofdpersonage plots in staat om de agenten te trotseren; hij kan door de muur van de stad heen en komt terecht in een meer vredevolle omgeving. Een tram brengt hem naar zijn eindstation waar hij in de spiegel kijkt en hoopt daar zijn nieuwe ik te zien. Hond of kat?
Dit boek is op zijn zachtst uitgedrukt fascinerend. Er hangt een gespannen, haast mystieke sfeer in de stad die gedomineer…Lire la suite

À propos de Carl Norac

CC BY-SA 4.0 - Image by Lefortm

Carl Norac, nom de plume de Carl Delaisse, né le 29 juin 1960 à Mons (Belgique), est un écrivain belge de langue française.

Il est principalement auteur de recueils de poésies, et de textes d'albums jeunesse, mis en images par divers illustrateurs.

Biographie

Carl Norac est le fils du poète Pierre Coran (qui fut instituteur dans sa jeunesse) et de la comédienne Irène Coran. Il grandit dans une grande « cité populaire » selon ses propres termes, puis dans le Hainaut, où la nature et la forêt sont ses premières sources d'inspiration, pour des textes et surtout des poèmes. De son enfance, il garde, comme il le dit lui-même « une foi absolue en l’émerveillement », et était un lecteur « boulimique, passionné et nocturne. »

Il devient professeur de français, attaché culturel et prof…En lire plus sur Wikipedia