Livre
Néerlandais

Een geheim waar je groot van wordt

Carl Norac (auteur), Carll Cneut (dessinateur)

Een geheim waar je groot van wordt

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Salam maakt een reis en neemt onderweg van alles mee waar hij groot van wordt. Prentenboek met kunstzinnige illustraties in kleur. Vanaf ca. 6 jaar.
Sujet
Opgroeien, Reizen
Titre
Een geheim waar je groot van wordt / tekst Carl Norac ; ill. Carll Cneut
Auteur
Carl Norac
Dessinateur
Carll Cneut
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Un secret pour grandir
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005
[36] p. : ill.
ISBN
90-5838-317-2 9789058383174 (hardback)

Commentaires

Een geheim waar je groot van wordt

Een geheim waar je groot van wordt

Carl Norac & Carll Cneut Sinds zijn internationale doorbraak werkt Carll Cneut geregeld samen met Franse, Engelse en Amerikaanse auteurs en uitgevers. Hierdoor gebeurt het steeds vaker dat zijn werk eerst in het buitenland verschijnt. Un secret pour grandir , met tekst van de Waalse Carl Norac, verscheen in Frankrijk in 2003, en naar de vertaling werd al lang uitgekeken.

Salam woont in een stad in de woestijn. Net als klein Konijn en Matthijs uit de twee vorige prentenboeken loopt hij weg, maar niet om zijn ouders te ontvluchten. Salam wil groot worden en de wereld rondreizen. ,,Kleintje, veertje, kruimeltje, noemen de volwassenen hem, ,,pas maar op, straks komt er een windvlaag en je waait weg. Een windvlaag is inderdaad alles wat Salam nodig heeft om zijn avontuur te beginnen. Al zwevend verzamelt hij bladeren, sneeuw, steen en veren. Die helpen hem wanneer hij alleen in de woestijn geland is - net als Matthijs wordt Salam weer veilig …Lire la suite

Als ik groot ben reis ik de wereld rond", zegt Salam. Maar groot wordt dat kruimeltje nooit, menen de mensen: "Pas maar op, straks komt er een windvlaag en je waait weg." Salam heeft er genoeg van. Hij vertrekt en neemt een tas mee om onderweg te vullen met alle dingen waar hij groot van wordt. Pas als ze vol is, zal hij terugkomen. Maar wie kan hem zeggen waar hij groot van wordt? De wind is de enige die antwoord geeft: hij licht Salam op en draagt hem mee, over de heuvels, dwars doorheen een vlucht vogels, over de besneeuwde bergtoppen tot in de woestijn. Daar komen de dingen die hij onderweg heeft verzameld van pas: de gesmolten sneeuw lest zijn dorst, hij verjaagt de gieren met een steen uit de heuvels, met een veer en wat bladeren schrijft hij een SOS-bericht en laat het drijven op de wind. Hij wordt gevonden en thuisgebracht door een bedoeïen. Nog steeds een kruimeltje, maar mentaal een stukje gegroeid.

Op de openingsprent vullen drie zwarte, gesluierde figuren het beeld…Lire la suite
Onder het motto 'Wij maken geen reis, de reis maakt ons' onderneemt de kleine oosterse Salam zijn reis, meegevoerd door de wind. Onderweg grist hij ogenschijnlijk nutteloze zaken mee als bladeren en een handje sneeuw; die blijken echter later van pas te komen om te overleven in de woestijn. Dat Salam aan het eind van het verhaal (innerlijk) gegroeid is, zal voor kinderen niet duidelijk zijn. Het geheim uit de titel is de reis van het leven zelf. De kunstzinnige, paginagrote illustraties in gedekte tinten intrigeren (de eerste kan zelfs beangstigen) en zijn een fraaie verbeelding van de tekst. Het prentenboek past in de literair, artistieke stroming over de hoofden van kinderen heen. De weinig dynamische omslagillustratie tegen een sepiakleurige achtergrong is voor jonge kinderen ook al niet bijster uitnodigend. Kortom, een hoog-kwalitatieve uitgave die zijn doel voorbijschiet. Eventueel als uitgangspunt voor een gesprek met kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Een geheim waar je groot van wordt

De illustraties in dit boek dienen eerst vermeld: Carll Cneut maakte er een echt kunstwerk van. Het boek begint met een kort citaat: Wij maken geen reis, de reis maakt ons. Daarin zit het hele verhaal samengevat. In een Arabisch woestijndorp woont een kleine jongen Salam. Als hij groot is, wil hij de wereld rondreizen. Maar de mensen lachen hem uit en beweren dat hij nooit groot zal worden. Salam loopt de stad uit met een lege tas. In die tas wil hij alles stoppen waar hij groot van wordt. De wind neemt hem mee en luistert niet als Salim bang vraagt om hem neer te zetten. Dus neemt Salim zijn lot in eigen handen en grijpt zich vast aan alles wat hij tegenkomt: een rots, een vogel, sneeuw van een hoge berg. Telkens kan hij maar een klein stukje meenemen: een steen, een veer, een handvol sneeuw ... Als zijn tas gevuld is, wordt de wind minder sterk en Salam landt midden in de woestijn. Waar moet ik heen, hoe vind ik mijn weg?, vraagt hij zich wanhopig af. Maar dan blijkt dat al wat hij …Lire la suite

À propos de Carl Norac

CC BY-SA 4.0 - Image by Lefortm

Carl Norac, nom de plume de Carl Delaisse, né le 29 juin 1960 à Mons (Belgique), est un écrivain belge de langue française.

Il est principalement auteur de recueils de poésies, et de textes d'albums jeunesse, mis en images par divers illustrateurs.

Biographie

Carl Norac est le fils du poète Pierre Coran (qui fut instituteur dans sa jeunesse) et de la comédienne Irène Coran. Il grandit dans une grande « cité populaire » selon ses propres termes, puis dans le Hainaut, où la nature et la forêt sont ses premières sources d'inspiration, pour des textes et surtout des poèmes. De son enfance, il garde, comme il le dit lui-même « une foi absolue en l’émerveillement », et était un lecteur « boulimique, passionné et nocturne. »

Il devient professeur de français, attaché culturel et prof…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions