Livre
Néerlandais
Een jongen groeit op op het Noorse platteland en heeft daar te maken met de bekrompenheid van de lokale dorpsgemeenschap en de machocultuur die daar heerst.
Titre
Kindertijd
Auteur
Carl Frode Tiller
Traducteur
Kor De Vries
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Innsirkling II
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2016
404 p.
ISBN
9789044630053 (paperback)

Commentaires

Het tweede deel van de ‘Omcirkeling’-trilogie (deel 1: ‘Jeugdjaren’*). Via brieven beleven we vanuit diverse perspectieven de kindertijd van David. Het verhaal speelt zich af op het platteland in Noorwegen en hoewel dit landschappelijk niet als plat te beschouwen valt, is de humor van de bewoners dit wel. Hun bekrompenheid maakt het niet makkelijk te leven in een dorpsgemeenschap. Daarnaast heerst er een sterke machocultuur, waarbij mannen en jongens op geen enkele wijze hun zwakte mogen tonen. Dit, in combinatie met een labiele moeder, laat zijn sporen achter in Davids kinderziel. Belangrijke thema´s zijn moeder-kindrelatie, psychische problemen, je milieu ontvluchten, zigeuners, criminaliteit, alcoholproblemen, huiselijk geweld en jongensvriendschappen. Hoewel het eerste deel nog de bravoure van de jeugd omvat, is deze psychologische roman veel zwaarder van toon en laat vooral de schaduwzijde van mensen zien. Onverwachte wendingen, genadeloze dialogen: met veel oog voor detail zet d…Lire la suite

À propos de Carl Frode Tiller

Carl Frode Tiller, né le 4 janvier 1970 à Namsos, est un écrivain norvégien.

Biographie

Il obtient le prix Brage en 2007 pour Innsirkling (Encerclement).

Œuvres traduites en français

  • Encerclement [« Innsirkling »], trad. de Jean-Baptiste Coursaud, Paris, Éditions Stock, coll. « Cabinet Cosmopolite », 2009, 343 p. (ISBN 978-2-234-06149-1)

Notes et références

Liens externes