Livre
Néerlandais

Keerzijde

Caja Cazemier (auteur), Martine Letterie (auteur)
Berber (16) verhuist naar Amsterdam waar ze een werkstuk maakt over de eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs. De 19e-eeuwse Ypkje (14) wordt naar de praktijk van Aletta Jacobs in Amsterdam gestuurd, als haar baas haar zwanger heeft gemaakt. Vanaf ca. 13 jaar.
Sujet
Seksualiteit
Titre
Keerzijde
Auteur
Caja Cazemier Martine Letterie
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2014
183 p.
ISBN
9789021672489 (hardback)

Commentaires

De 16-jarige Berber verhuist van Friesland naar Amsterdam. Daar krijgen zij en haar zusje te maken met andere vrienden, die er een lossere moraal op nahouden, zeker als het om seks gaat. Daarnaast maakt Berber een werkstuk over de eerste vrouwelijke arts van Nederland (Aletta Jacobs). De 14-jarige Ypkje leeft zo’n 120 jaar eerder in Friesland in een arm gezin. Ze gaat als dienstmeisje naar Leeuwarden, waar haar baas misbruik van haar maakt. Als ze zwanger is, wordt ze naar Amsterdam gestuurd, waar ze terechtkomt in de praktijk van Aletta Jacobs. De levens van deze twee meisjes kruisen elkaar in Amsterdam. Deze constructie is een beproefd recept en maakt het verhaal bijna voorspelbaar. Toch leest het prettig en geeft het veel informatie over het leven in de 19e eeuw. Het leven van Aletta Jacobs wordt ook belicht en dat maakt het verhaal interessant. In eerste instantie komen mannen er slecht vanaf maar dit beeld wordt later bijgesteld. Al met al een prettig boek, vooral bestemd voor me…Lire la suite

Keerzijde

Wat als je verliefd wordt op de verkeerde jongen? Het overkomt zowel Ypkje als Berber, twee jonge meisjes die elk in een heel andere tijd leven. Hun verhalen worden verteld in hetzelfde boek, met afwisselend een hoofdstuk over de hedendaagse Berber en eentje over Ypkje, een eeuw geleden. Hun leven vertoont veel gelijkenissen; de meisjes moeten elk hun geboortedorp achter zich laten om zich in het grote Amsterdam te vestigen en ze worden geconfronteerd met een verkeerd aflopende verliefdheid. De gevolgen zijn heel anders voor Ypkje dan voor Berber. De link tussen beide levens wordt gelegd door een schoolwerk dat Berber moet maken over een vrouwelijke arts die vocht voor een betere anticonceptie en begeleiding van zwangere vrouwen. Een zeer mooi en vlot geschreven boek, dat veel vaart heeft aangezien je steeds wisselt tussen twee verhalen. Het zet je aan tot nadenken over de rechten van meisjes en vrouwen en hoe verliefdheid zo anders wordt beleefd vroeger en nu.

Suggestions