Livre
Néerlandais

Echt spel

Caja Cazemier (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Roos (15) en Joppe (16) leren elkaar kennen op de jeugdtheaterschool. Ze worden verliefd. Maar doordat de ouders van Roos pas zijn gescheiden en de moeder van Joppe is overleden, verloopt hun relatie erg moeizaam. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Echt spel
Auteur
Caja Cazemier
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2013
154 p.
ISBN
9789021671772 (hardback)

Commentaires

‘Het leven begint’, roept Roos en ze rent paniekerig in het rond. Een groep jongeren komt erbij, ze praten over hun toekomst. ‘Maar wij moeten volwassen worden… toch? Hebben we een keus?’. Het is een vreemde scène waarmee Echt spel van Caja Cazemier begint. Waar gaat het over? Wie zijn ze? Roos en Joppe gaan naar de jeugdtoneelschool en repeteren voor een theaterstuk. Ze hebben elkaar op het podium leren kennen, ze voelden meteen de aantrekkingskracht maar ze dansen om elkaar heen, in afwachting van de eerste stap. Joppe geeft erg tegenstrijdige informatie over zichzelf. Liegt hij? Wat meent hij en wat meent hij niet? Daardoor kan Roos niet meteen hoogte van hem krijgen maar zij heeft al gauw andere zaken aan haar hoofd. Haar ouders gaan scheiden en dat had ze niet zien aankomen. Het boek draait om de levens van Roos en Joppe, die op hun kop zijn gezet, om hun relatie met elkaar en om hun passie voor toneel en hoe dit als een pleister op de wonde werkt.
Cazemier weeft vers…Lire la suite
Roos (15) en Joppe (16) leren elkaar kennen op de jeugdtheaterschool. Ze worden verliefd op elkaar, maar omdat ze allebei hun eigen problemen hebben, maakt dat hun relatie erg moeilijk. De ouders van Roos gaan scheiden, waardoor Roos met veel vragen en onzekerheden zit. De moeder van Joppe is overleden; zijn vader heeft een nieuwe vriendin. Dit is voor Joppe moeilijk te accepteren omdat hij de dood van zijn moeder nog niet verwerkt heeft. De voorstelling waarvoor ze aan het repeteren zijn, ‘De voorstelling van je leven’, biedt gelukkig houvast en zorgt er uiteindelijk voor dat hun relatie weer kans krijgt. Vlot leesbaar verhaal, geschreven vanuit wisselend perspectief: Roos of Joppe. Hierdoor krijgt de lezer van beide kanten zicht op de gebeurtenissen. Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken waarin veel thema’s aan de orde worden gesteld. Inhoudelijk is er echter weinig diepgang en de uitwerking van de personages had beter gekund. Korte hoofdstukken. Aantrekkelijk foto-omslag. Vana…Lire la suite

Echt spel

Roos en Joppe zijn bevriend; ze hebben een gezamenlijke hobby: toneelspelen. Roos is heimelijk verliefd op Joppe maar ze durft haar liefde niet uiten. Wanneer ze op de koop toe te horen krijgt dat haar ouders gaan scheiden heeft ze wel iets anders aan haar hoofd dan voortdurend over Joppe te piekeren. Trouwens, Joppe heeft ook zo zijn zorgen.
Caja Cazemier beheerst de kunst om vlotte verhalen te schrijven, haar inlevingsvermogen is groot en ze kan ontroeren. De invalshoek die ze gebruikt om de personages voor te stellen, via hun theaterspel, is origineel. Het maakt het verhaal aangenaam om lezen en geeft het iets extra's want de problematiek - echtscheiding, verlies van een ouder - komt al zo vaak voor in verhalen voor deze doelgroep. Vooral de hoofdrolspelers Joppe en Roos zijn heel goed getypeerd en heel realistisch weergegeven. Ze weten de lezer mee te slepen, te boeien en te ontroeren. Het is de sterkte van deze schrijfster dat ze in de huid van jonge mensen kruipt en hun ge…Lire la suite