Als een blueszanger een zelfmoordpoging overleefd, is hij zijn geheugen kwijt en lukt het maar niet zijn herinneringen terug te vinden.
Titre
Labyrint
Auteur
Burhan Sönmez 1965-
Traducteur
Hanneke Van der Heijden
Langue
Néerlandais
Langue originale
Turc
Titre original
Labirent
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2021
159 p.
ISBN
9789493081925 (hardback)

Commentaires

Huis zonder muren

Zijn of niet zijn? Hamlet worstelde er al mee, maar wat als je tussen leven en dood valt? De Koerdische schrijver Burhan Sönmez lokt ons mee in een blanco doolhof.

Statistisch gezien had Boratin het niet mogen overleven. Wie van de Bosporusbrug springt, zal 65 meter lager merken dat het wateroppervlak aanvoelt als beton. De meeste wanhopigen sterven, anderen strompelen kreupel door hun resterende leven. Boratin daarentegen houdt er enkel een gebroken rib aan over. Dat, en geheugenverlies. Wat ooit zijn thuisstad was, Istanboel, voelt nu aan als een doolhof zonder muren, en in zijn hoofd botst hij, telkens als hij naar het verleden speurt, op witte wanden. Wie was Boratin?

Zijn vriend Bek komt hem te hulp. Boratin was een lokale beroemdheid, toch in de jazzscene waar hij met zijn opzwepende muziek de clubs in lichterlaaie zette. Dat verklaart waarom zijn huis – nog zo’n onplek – vol staat met gitaren en stapels vinyl. Blijkbaar heeft hij ook een zus, die in de provincie woont maar niet op de hoogte is van zijn ‘ongeval’. Als ze hem opbelt, heeft hij geen zin om het uit te leggen. Hij luistert en hoopt in ha…Lire la suite

Dit boek vertelt over de blueszanger Boratin in Istanbul, die, door van de Bosporusbrug af te springen, zelfmoord wilde plegen. Als hij echter in het ziekenhuis wakker wordt, weet hij zich niets meer te herinneren. Door de val heeft hij een rib gebroken en zijn geheugen verloren. Als ze hem na het ziekenhuis ‘s avonds thuisbrengen, herkent hij zijn huis niet meer. Ook gitaren en liedjes, telefoonboekjes, gestorven vrienden, vrouwen met zwart haar brengen zijn geheugen niet terug. Waarom wilde hij dood? Er komt geen oplossing. Ook niet als hij een fotoalbum onderin een kast vindt. Zijn verleden komt niet terug. Waarom wilde hij dood? Het boek behelst een filosofische beschouwing over wat het gevolg kan zijn als je geheugen plotseling verdwijnt en bevat een stroom van verhalen, ideeën en vragen over identiteit en maatschappij. Vierde roman van de Turkse schrijver met Koerdische achtergrond Burhan Sönmez (1965). Hij werkte als jurist in Istanbul. Om politieke redenen verblijft hij al tie…Lire la suite