Novice Hadewijch wordt vanwege haar te fanatieke geloof door haar moeder-overste terug de wereld in gestuurd. Als de jonge en welgestelde Céline raakt ze in de ban van een radicale moslim.
Sujet
Godsdienst
Langue
Français
Éditeur
Amsterdam: Contact Film, 2010
1 dvd-video
Date d'enregistrement
2009
Durée
105 min.
Note
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
9789078716297
mooov

Commentaires

De Franse regisseur Bruno Dumont (Flandres; La vie de Jésus) werd voor zijn vijfde speelfilm geïnspireerd door het werk van de 13e eeuwse dichteres en mystica Hadewijch. Hoofdpersoon is een jonge vrouw, die onder de naam Hadewijch in het klooster wil intreden. Haar moeder-overste stuurt haar echter terug de wereld in, omdat ze te fanatiek is in haar geloof. Als Céline, een jonge en welgestelde Parisienne komt ze in contact met radicale moslimjongeren. Het gewelddadige einde van de film en de verwarrende epiloog zorgden voor veel discussie. Dumont zelf zegt dat zijn film aan de buitenkant realistisch is, maar inhoudelijk volstrekt surrealistisch. André Waardenburg (NRC 24-3-'10): '(...) Dumont onderzoekt de grens tussen extase en extremisme (...) Hadewijch is een antireligieuze film. (...)' Ronald Rovers (Filmkrant april '10): '(...) een fascinerende provocatie die nog wekenlang blijft rondzingen. Qua tempo en mise-en-scène is Hadewijch een stuk toegankelijker dan Dumonts eerdere films…Lire la suite

À propos de Bruno Dumont

CC BY-SA 3.0 - Image by

Bruno Dumont.JPG : YellowFratello

  • derivative work: LllC

Bruno Dumont, né le 14 mars 1958 à Bailleul (Nord), est un réalisateur et scénariste français.

Biographie

Origines et formation

Bruno Dumont est natif du Nord. Il tente, en 1977, le concours de l’Institut des hautes études cinématographiques (IDHEC) qu'il ne réussit pas et s'inscrit en fac de philosophie à Lille. En 1982, il enseigne la philosophie à des lycéens à Hazebrouck et à Beaucamps-Ligny, puis la culture générale à des BTS.

Débuts dans l'audiovisuel

À partir de 1986 et jusqu'en 1993, Bruno Dumont se tourne vers l'audiovisuel et réalise une quarantaine de films courts, documentaires, publicitaires et institutionnels,.

En lire plus sur Wikipedia