Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Van kol, poes, rat, uil en raaf

Brigitte Minne (auteur), Wout Olaerts (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Heks Kol, Poes, Rat, Uil en Raaf wonen in een hut van vijf hoog in het bos. Vanaf ca. 6 jaar.
Sujet
Dieren
Extra subject
heksen
Niveau de lecture
AVI 1
Titre
Van kol, poes, rat, uil en raaf / tekst Brigitte Minne ; ill. Wout Olaerts
Auteur
Brigitte Minne
Dessinateur
Wout Olaerts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2006
62 p. : ill.
ISBN
90-5838-330-X

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Commentaires

Hebt u een beginnende lezer in huis? Dan moet u naar de boekhandel stappen en Van kol, poes, rat, uil en raaf in huis halen. U mag -- als u dat wil -- ook eerst dit stukje tekst lezen, waarin geschreven staat waarom.

Brigitte Minne en Wout Olaerts maakten met Van kol, poes, rat, raaf en uil een boek waarin woord en beeld allebei even treffend en mooi hun rol vervullen. Wat de tekst betreft, is dat niet eenvoudig, als je bedenkt dat de prilste lezers maar één lettergreep tegelijk aankunnen, en dus woorden als 'eten' en 'slapen' al uit de boot vallen.

Maar vergeet de boom-roos-vis-vuur-vertelsels van vroegere tijden, waar de betekenis ver te zoeken viel in de saaie en monotone dwingelandij van eenlettergrepige woorden: 'dit is miep, miep eet pap, miep is moe.' Brigitte Minne knutselde hier met het weinig beschikbare materiaal niet alleen fijne verhaaltjes in elkaar, maar wist er ook nog eens mooie zinnen van te maken. Ze legt op een verbluffende manier spanni…Lire la suite
Heksje Kol, Poes, Rat, Uil en Raaf wonen in een hut van vijf hoog in het bos. Elk heeft zijn eigenaardigheden: Kol is dol op pap, Rat zit vaak voor de buis (tv), Poes heeft een dikke buik, Raaf houdt van plagen, en Uil is heel wijs. Samen beleven ze veel leuke dingen, al zijn er ook wel eens wrijvinkjes en misverstanden. Raafs verjaardag wordt gevierd. Poes krijgt twee jonkies. De plagende Raaf wordt door Kol teruggepakt. Wanneer Rat ziek is, verzorgt Kol hem, en Rat vindt dat heel plezierig. En Kol denkt steeds vaker aan Rat. Zijn die twee soms verliefd op elkaar? Fantasierijk verhaal over vier dieren en een heksje met voor zesjarigen herkenbare emoties met veel humor verteld in een levendig taalgebruik in AVI-1! Voorzien van grote, aansprekende, moderne afbeeldingen in gemengde technieken (w.o. collages). Een zeer aantrekkelijke uitgave voor beginnende lezers na ca. 3 maanden leesonderwijs.

Van kol, poes, rat, uil en raaf

Kol, poes, rat, uil en raaf wonen in een hut van vijf hoog in het bos. Elk hebben ze hun eigen hutje op hun eigen verdieping. Kol houdt vooral van pap, poes houdt het meeste van vis, rat zit uren te zappen voor de buis, uil leest liefst van al de dikste boeken en raaf houdt van een grap. Hoewel ze allen bezig zijn met hun eigen ding hebben ze op tijd oog voor mekaar. Wanneer rat ziek is krijgt hij van alle andere bewoners zoveel aandacht dat hij snel weer beter wordt. Raaf, die zijn vrienden graag in de maling neemt, wordt op zijn beurt een poets gebakken! Er is tijd om te fuiven en kol ontdekt dat ze van meer houdt dan van pap alleen. Zou rat daar voor iets tussen zitten? Die voelt het alvast kriebelen in zijn buik, hij krijgt geen hap meer naar binnen. Gelukkig weet uil raad! Dit eenvoudige gegeven van samenwonen en dingen ondernemen wordt door Brigitte Minne op een speelse manier verteld. De hoofdpersonen zijn verschillend van elkaar en hebben menselijke eigenschappen. Mens en dier…Lire la suite