Livre
Néerlandais

Sim sa la bim!

Brigitte Minne (auteur), Isabelle Geeraerts (dessinateur)
Bas is bij Poe, zijn opa. Poe kan heel veel: sim sa la bim. Hij leert het aan Bas. Maar het gaat nog niet zo goed. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Sujet
Magie
Niveau de lecture
AVI M3, AVI 2
Titre
Sim sa la bim!
Auteur
Brigitte Minne
Dessinateur
Isabelle Geeraerts
Langue
Néerlandais
Titre parallèle
Simsalabim!
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2016
30 p. : ill.
ISBN
9789462911260 (hardback)

Commentaires

De opa van Bas en de oma van Lies zijn buren. Dit wordt echter in het verhaal niet toegelicht. Zij kunnen toveren en leren met toverspreuken dat ook aan hun kleinkinderen. Hun ouders weten niks van hun dolle avonturen en krijgen bij thuiskomst slechts de brave versie. Bas en zijn opa zijn beren en Lies en haar oma katten. De illustraties en ook de fantasierijke schutbladen zijn grappig en kunstzinnig gemaakt. De tekst staat eromheen in fladderzetsel, met uitsluitend eenlettergrepige woorden zonder hoofdletters, en toverspreuken in dikke, gekleurde letters. Om de tekst te begrijpen is begeleiding van een volwassene nodig die de telegramstijl en de abrupte situatieveranderingen zonder hoofdstukindeling kan interpreteren. In dit stadium van ongeveer een half jaar technisch lezen, zonder het vermogen om tussen de regels door te lezen, zal alleen door herhaling begrip en dus plezier beleefd worden door kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Sim sa la Bim!

Dit is een verhaal voor eerste lezertjes (AVI M3). Poe is de opa van Bas. Het woord 'opa' wordt echter niet gebruikt. Er wordt gesproken over de pa van mam. Jet is de oma van Lies, maar ook 'oma' wordt in het boek de ma van pa. Een beetje ingewikkelder dan nodig, lijkt me. Bas en Lies doen met hun grootouders leuke dingen. Zo worden er pannenkoeken gebakken en bellen geblazen, en wordt er gespeeld met de bal en bootje gevaren ... Poe kan goed toveren en Jet is een fee. Poe en Jet wonen naast elkaar en zo komen de kinderen ook met elkaar in contact tijdens een logeerpartijtje bij de grootouders. Lies en Bas kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Ze toveren een kar. Helaas is het er eentje zonder rem waardoor ze in het water belanden. De kar wordt dan maar omgetoverd tot boot.

Een verhaal boordevol fantasie die door het getover makkelijk in het verhaal geïntegreerd wordt. Om het verhaal leesbaar te houden voor eerste lezers wringt de taal soms een beetje. Er gebeurt ook …Lire la suite