Mannetje & Vrouwtje krijgen een kind

Brigitte Minne (auteur), Kaatje Vermeire (dessinateur)

Mannetje & Vrouwtje krijgen een kind

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Twee ouders maken zich lang van te voren voorstellingen van de baby die op komst is: door het kindje zo mooi mogelijk te tekenen, te schilderen en te boetseren. Prentvertelling met paginagrote kleurenillustraties in gemengde techniek. Vanaf ca. 6 jaar.
Titre
Mannetje & Vrouwtje krijgen een kind
Auteur
Brigitte Minne
Dessinateur
Kaatje Vermeire
Langue
Néerlandais
Titre parallèle
Mannetje en Vrouwtje krijgen een kind
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
[28] p. : ill.
ISBN
9789058385376

Plusieurs formats:

Commentaires

De weinig tot de verbeelding sprekende titel van Brigitte Minnes nieuwste prentenboek dekt meteen de hele inhoud. Het begint allemaal met "mist" in Mannetjes ogen, een teken dat er iets "liever dan liefs" zal volgen. Samen met Vrouwtje besluit hij een kind te "maken", wat erg letterlijk wordt opgevat. Met diverse materialen, zoals potlood en papier, verf en boetseerklei, en vooral veel verbeeldingskracht modelleren ze het ideale kind. Hoewel het scheppingsproces origineel wordt vormgegeven, schort er stilistisch een en ander. Minne gaat zich te buiten aan zeemzoeterige beschrijvingen: "Vrouwtje begon met voorzichtige vingers aan het hoofdje en schilderde zachtroze blosjes op de wangen. Ze tekende de fijnste lippen. De oogjes werden waterblauw met groene stippen. Vrouwtje spon een bos zachte krullen en kneedde mollige handjes." Het wordt allemaal sterk geromantiseerd, en daardoor verliest de tekst veel aan zeggingskracht. Illustrator Kaatje Vermeire verbeeldt de diversiteit van het sch…Lire la suite
Mannetje en vrouwtje willen een kindje. Op verschillende manieren proberen ze daar vorm aan te geven: door het te tekenen met potlood, daarna in kleur, en door hun gewenste kindje te boetseren. Details worden nauwkeurig uitgewerkt en hun geconcentreerde precisie grenst aan perfectionisme. Wanneer vervolgens het kindje (uit vrouwtjes buik) geboren wordt, blijkt dat de baby heel bijzonder is, maar bepaald niet perfect. Vol verwondering en liefde constateren de ouders dat het zich ontwikkelt tot een eigen persoonlijkheid, niet volmaakt, maar uniek! Aandoenlijk en poëtisch geschreven verhaal, in de sfeer van een sprookje, waarbij de bladvullende, fraaie en humoristische tekeningen in zachte tinten het belangrijkst zijn. Soms zijn ze wat chaotisch door de veelheid van details en schema’s. Deze mooie prentvertelling leent zich met name om voor te lezen en samen te bekijken. Vanaf ca. 6 jaar.

Mannetje & Vrouwtje krijgen een kind

Mannetje en Vrouwtje verlangen naar een kindje. Ze maken vele ontwerpen en plannen. Ze vullen hun verwachtingen en dromen aan totdat ze precies weten hoe hun kindje worden zal. Maar als hij eindelijk met een luide schreeuw geboren wordt, ziet hij er niet alleen helemaal anders uit, hij is ook helemaal anders. Hij groeit op en heeft blijkbaar niet zomaar de goede eigenschappen van Mannetje en Vrouwtje geërfd, die ze hem toegedicht hadden. En toch vinden Mannetje en Vrouwtje hem precies goed! Misschien hadden ze hem wel nooit zo mooi kunnen dromen? Een dromerig mooi prentenboek is dit, met verfijnde collage-achtige tekeningen en een poëtische tekst. Maar wel eerder voor volwassenen dan voor kinderen. Het levensgevoel dat eruit spreekt, het perspectief en de beschreven ervaringen zijn die van volwassenen en niet die van kinderen. Ouders kunnen het boek wel voorlezen aan hun kind met als introductie: zo was het ook bij ons!