Livre
Néerlandais

De Wonderlingen

Brian Selznick (auteur), Aleid Van Eekelen-Benders (traducteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Joseph is weggelopen van kostschool en vindt onderdak bij zijn zonderlinge oom in Londen. Oom Alberts huis werd ooit bewoond door de theaterfamilie Wonderling, nazaten van een jonge schipbreukeling uit de achttiende eeuw. Is dit Josephs familiegeschiedenis? Verhaal deels in zwart-witte potloodillustraties. Vanaf ca. 12 jaar.
Titre
De Wonderlingen / tekst en ill. Brian Selznick
Auteur
Brian Selznick
Traducteur
Aleid Van Eekelen-Benders
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Marvels
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2016
645 p. : ill.
Note
Het eerste deel van dit boek, dat gaat over een schipbreuk in 1766, wordt geheel verteld door middel van afbeeldingen. Billy Wonderling overleeft de schipbreuk en wordt de stamvader van een beroemde acteursfamilie. In het tweede deel van het boek, dat zich afspeelt in 1990, gaat Joseph op zoek naar informatie over zijn familie. Beetje bij beetje ontdekt hij dat zijn leven verweven is met dat van Billy.
ISBN
9789401433815 (hardback)

Commentaires

Na ‘De uitvinding van Hugo Cabret’ en ‘Het wonderkabinet’ is dit wederom een opvallende uitgave. Deze vuistdikke roman bestaat uit twee gedeelten: een beeldverhaal en een romangedeelte. Het beeldverhaal, filmische potloodtekeningen in zwart-wit, omvat bijna 400 pagina’s en begint in 1766 waarin Billy Wonderling na een schipbreuk aanspoelt en uiteindelijk het theater ingaat. Het prozagedeelte van ca. 200 pagina’s begint in 1990. Joseph loopt weg van de kostschool en gaat naar Londen, op zoek naar zijn oom Albert. Samen met Frankie (Francis) ontrafelt hij de familiegeschiedenis van de acteursfamilie die teruggaat tot 1766. Het mysterieuze verhaal, een ode aan de fantasie, de verbeeldingskracht en aan het (door)vertellen van verhalen, eindigt weer met tekeningen. De mantra van dit complexe boek is: Aut Visum Aut Non : 'Je ziet het of je ziet het niet' en dat geldt ook voor de lezer. Deze gedurfde, niet alledaagse uitgave is gericht op de lezer met een open mind, ver weg van geijkte boe…Lire la suite

De wonderlingen

Dit boek heeft de afmetingen en vooral de dikte van een woordenboek. Laat je echter niet afschrikken door het volume want het eerste deel dat begint in 1766 en doorloopt tot begin 1900 bestaat uitsluitend uit prenten met af en toe een krantenartikel of affiche. Op p.390, dus ruim over de helft, begint het verhaal in woorden. Het vraagt enige tijd eer je weet hoe je dit boek best aanpakt. Ik begon bij het nawoord en kwam terecht in de Londense wijk Spitalfields in een museumhuis in Folgatestreet, 18. Het geeft je zin om dat huis te bezoeken en om je alvast te verdiepen in dit raadselachtige boek.

Het eerste deel begint dus in 1766 aan boord van een schip 'De Kraken', een Amerikaanse walvisvaarder waar een toneelstuk opgevoerd wordt met als titel 'De Engel en de draak'. Aan boord bevinden zich een jongen Billy Wonderling en zijn broer Marcus. De Kraken zinkt tijdens een storm. Alleen Billy wordt gered en komt terecht in Londen waar hij het verhaal van zijn broer Marcus aan…Lire la suite

À propos de Brian Selznick

Brian Selznick, né le 14 juillet 1966 à East Brunswick dans le New Jersey, est un écrivain américain pour enfants, auteur notamment de L'Invention de Hugo Cabret (2007) pour lequel il a reçu la médaille Caldecott. Diplômé de l'école de design de Rhode Island, il commence à travailler dans une librairie pour vendre des livres pour enfants. En 2013, il remporte le prix Sorcières dans la catégorie roman junior pour Black Out, publié chez Bayard Jeunesse. En 2017, il reçoit le prix Inkpot pour l'ensemble de son œuvre.

Biographie

Œuvres

Romans