Livre
Néerlandais
Om zijn oppervlakkige leven nog enige inhoud te geven komt een jongeman tot steeds gruwelijker daden.
Titre
American psycho
Auteur
Bret Easton Ellis
Traducteur
Balt Lenders
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
American psycho
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2011
542 p.
ISBN
9789041419729 (hardback)

Commentaires

Na Less than zero en The rules of attraction zet Bret Easton Ellis met American psycho zijn kroniek verder van een nihilistisch ingestelde generatie die leeft voor geld, drank, drugs en sensatie, en vastloopt in complete onverschilligheid. Hoofpersonage Patrick Bateman verdient goed geld op de beurs en leeft in een designwereld van sjieke boetieks, exclusieve restaurants en dure kleren. Ook alle contacten tussen mensen verlopen glad en oppervlakkig. Bateman kan uit deze door drugs en pepmiddelen wazige nepwereld slechts ontsnappen door te doden. Bateman is een seriemoordenaar, die zijn slachtoffers op de meest gruwelijke, misselijkmakende, beestachtige wijze verminkt, verkracht, vermoordt. Precies op dat punt gaat Ellis in de fout. Hij wil die zinloze, nihilistische wereld onderstrepen met horror en een zee van bloed. Maar zijn roman krijgt daardoor een gewild sensationeel karakter. Bovendien maken zoveel gruwelen van American psycho paradoxaal genoeg eerde…Lire la suite
Het oppervlakkige leven van een ontwikkelde, rijke jongeman in de financiële wereld van New York dwingt hem ter compensatie tot steeds gruwelijker sensaties. Korte hoofdstukken geven een bloedstollend beeld van leegte, uitzichtloze verveling en opportunisme in narcistische yuppiekringen, in het Amerika van de jaren negentig. Kleurrijke couleur locale, treffende dialogen en schokkende beelden oproepend taalgebruik. De ik-vorm maakt de gruwelijke martel- en gedetailleerde seksscènes nog indringender. Het gevaar bestaat dat deze het eigenlijke thema overschreeuwen, dat in bijna terloopse zinnen herkenbaar is: de onmogelijkheid van werkelijke emotionele contacten. Goede psychologische uitwerking van de hoofdpersoon en zijn (zelf)vernietingsdrang. Goede vertaling. Ook verfilmd. Verzorgde gebonden uitgave, kleine druk.

Bijrol: Trump. Ja daar heb je 'm weer!

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we wekelijks een Great American Novel. Afl. 7: American Psycho.

Jaren geleden heb ik mijn exemplaar van American Psycho boos weggegooid. Het was ergens in de jaren negentig, ik woonde in een studentenhuis en weet nog dat ik rondkeek of niemand het zag.

Weggooien hielp trouwens niet, want ik herinner me haast alles nog van de shock novel van Bret Easton Ellis. De absurde geweldscènes natuurlijk (probeer niet te bedenken wat je kan doen met een plastic buis, een rat en een stuk brie), maar ook de ellenlange beschrijvingen van peperdure kostuums, haargels, face-scrubs, de dagelijkse routine van het terugbrengen van videobanden en het bezoek aan de sportschool, de restaurants en clubs, de non-gesprekken, de totale leegte.

Gelukkig had ik het tegelijk gelezen met een vriend, dit was een boek waarover je met iemand in gesprek moest zijn - bij voorkeur niet iemand die preekte dat het walgelijke postmoderne pulp was, wat het overigens misschien wel is, maar iemand die wilde toegeven dat hij behoorlijk in de war was van het verhaal …Lire la suite

À propos de Bret Easton Ellis

CC BY 2.0 - Image by Mark Coggins from San Francisco