Livre
Néerlandais

Een sprookje

Blexbolex (auteur)

Een sprookje

Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Origineel prentenboek waarin op associatieve manier zeven keer hetzelfde verhaal wordt verteld: de weg van school naar huis. Het verhaal over de reis wordt steeds uitgebreid met allerlei gebeurtenissen en (sprookjes)figuren. Met kleurenillustraties in grafische stijl. Vanaf ca. 6 jaar.
Titre
Een sprookje
Auteur
Blexbolex
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Romance
Édition
1
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2013
[174] p. : ill.
ISBN
9789044820362 (hardback)

Commentaires

Bijzonder prentenboek waarin de lezer zeven keer hetzelfde verhaal krijgt voorgeschoteld, maar steeds met allerlei uitbreidingen. Het eerste verhaal omvat slechts drie pagina’s: de school, de weg, het huis. Op elke pagina een illustratie die driekwart van de pagina beslaat, met het desbetreffende woord eronder. De lezer geeft binnen dit stramien zelf invulling aan het verhaal. In de zes volgende verhalen, die steeds langer worden, worden steeds meer gebeurtenissen aan deze tocht van school naar huis toegevoegd. Er wordt hierbij het nodige gevraagd van het geheugen van de lezer/kijker. Als de heks bepaalde dingen heeft weggetoverd, zijn deze ook niet te zien, en als de wereld op zijn kop staat, dan is dat ook zo in de illustratie (en de tekst). Het prentenboek vergt veel van de voorlezer, maar nodigt ook uit tot interactie. Het kind moet verbanden leggen en wordt daarin ook gestimuleerd. Sommige woorden, zoals ‘de moedeloosheid’ of ‘de afdrift’, vragen om extra uitleg. De grafische ill…Lire la suite

Een sprookje

In dit bijzondere tot bizarre sprookjesboek gaan we zeven keer op reis doorheen hetzelfde landschap. Of is het toch anders? Het verhaal begint in zijn eenvoudigste vorm, geheel in Blexbolex-stijl ook, met drie beelden van: de school, de weg, het huis. Ze staan voor vertrekken, onderweg zijn en aankomen. Wat op de één of andere geniale manier toch de essentie van een sprookje beschrijft. De inleiding zei het al: Dit verhaal vertelt ons wat een kind op zijn dagelijkse weg van school naar huis vond, en hoe zijn kleine wereld opeens erg groot werd. In alle volgende onderdelen worden tussen de drie oorspronkelijke andere beelden toegevoegd, tot we in een apotheose van kleur terechtkomen waarin de wereld letterlijk op zijn kop staat.
Het geheugen is zeker een belangrijke tool bij het lezen van dit boek, maar toch gaf ik het een leeftijdsaanduiding van vier jaar mee, omdat ik vind dat je dit boek, ook al ben je heel jong, kunt doorbladeren en kan genieten van de geheimzinnige prenten. …Lire la suite

À propos de Blexbolex

Blexbolex, pseudonyme de Bernard Granger, né à Douai en 1966 est un sérigraphe, illustrateur et un auteur de bande dessinée français.

Biographie

Entré en 1984 à l'école des beaux-arts d'Angoulême, en section peinture avec l'intention de devenir peintre, Blexbolex en sort six ans plus tard sérigraphe. Ses premières productions sont auto-éditées dans les années 1990. Leur graphisme expressionniste rappelle l'influence de Gary Panter, David Sandlin (en) et Philip Guston[réf. souhaitée]. Il participe à Popo Color, Fusée, Ferraille ou encore Comix 2000.

Son esthétique évolue au cours des années 2000. S…En lire plus sur Wikipedia