Livre
Néerlandais

Allemaal mensen

Blexbolex (auteur)

Allemaal mensen

Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Een origineel beeldenboek met op iedere pagina een afbeelding van een menstype of beroep, van vriend tot glazenmaker en van zwerver tot centaur. Als enige tekst wordt de persoon benoemd. Prentenboek met gekleurde zeefdrukken. Vanaf ca. 5 jaar.
Titre
Allemaal mensen
Auteur
Blexbolex
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
L' imagier des gens
Édition
1
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2009
[204] p. : ill.
ISBN
9789044812091 (gebonden)

Commentaires

Bliksemsnel maakt de Franse illustrator Blexbolex internationaal carrière met dikke boeken die lezen als verhalende portfolio's van een vernieuwend graficus met een nostalgische toets. Hij maakt zowel graphic novels als illustraties voor kinderboeken, en valt op met verrassende combinaties van die twee uitersten. De grafische roman Destination Abecedaria (2008) bijvoorbeeld is een abc-boek waarin een sciencefictionthriller verwerkt zit. Of nog, de jonge meester van de Vlaamse graphic novel, Brecht Evens, beschouwt het werk van Blexbolex als een continue inspiratiebron. Wat de twee alleszins gemeen hebben, zijn het gewaagde gebruik van kleuren, silhouetten en transparante vlakken.
De twee boeken die bij Clavis verschijnen, Allemaal mensen ('het mooiste boek ter wereld', althans op de Leipziger Buchmesse 2009) en Seizoenen, getuigen van hetzelfde soort combineren van jeugdillustratie met grafisch experiment. De boeken zullen zowel kinderen als volwassenen aansp…Lire la suite
Dit boek bestaat volledig uit sterk gestileerde afbeeldingen van heel veel verschillende mensen: van een meneer, een mevrouw, een koppel, een vrijgezel, tot een fee, een personage en een tekenaar. Elke persoon staat op een aparte bladzijde afgebeeld zonder achtergrond; de enige tekst is de omschrijving van de persoon, gedrukt in lichtblauwe blokletters boven de gekleurde zeefdrukken. De mensen op naast elkaar liggende pagina's houden verband met elkaar. Soms duidelijk, bijvoorbeeld links een politieman en rechts een dief of links een moeder en rechts een baby. Soms minder voor de hand liggend, zoals links doe-het-zelvers en rechts een uitvinder. Maar dat geeft juist een zekere spanning en stof tot praten. Het boek is fraai vormgegeven en uitgevoerd op ruw papier. De illustrator inspireerde zich op grafiek uit de jaren vijftig en zestig. Hij geniet in Frankrijk al ruime bekendheid vanwege zijn strips en verhalen voor de jeugd. Deze uitgave werd in maart 2009 op de Leipziger Buchmesse b…Lire la suite

À propos de Blexbolex

Blexbolex, pseudonyme de Bernard Granger, né à Douai en 1966 est un sérigraphe, illustrateur et un auteur de bande dessinée français.

Biographie

Entré en 1984 à l'école des beaux-arts d'Angoulême, en section peinture avec l'intention de devenir peintre, Blexbolex en sort six ans plus tard sérigraphe. Ses premières productions sont auto-éditées dans les années 1990. Leur graphisme expressionniste rappelle l'influence de Gary Panter, David Sandlin (en) et Philip Guston[réf. souhaitée]. Il participe à Popo Color, Fusée, Ferraille ou encore Comix 2000.

Son esthétique évolue au cours des années 2000. S…En lire plus sur Wikipedia