Livre
Néerlandais

Camera loopt ... Actie !

Bibi Dumon Tak (auteur)

Camera loopt ... Actie !

Public cible:
9-11 ans et plus
Aan de hand van de film "Polleke" wordt een kijkje genomen achter de schermen van een film. Er wordt o.a. informatie gegeven over wie er meewerken aan een film en hoe een film tot stand komt. Met kleurenfoto's van de filmset. Vanaf ca. 11 jaar.
Titre
Camera loopt ... Actie !
Auteur
Bibi Dumon Tak
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2003
118 p. : ill.
ISBN
90-451-0054-1

Commentaires

Net als indertijd de boeken rond Madelief werden nu ook de reeks boeken rond Polleke van Guus Kuijer verfilmd. De film kwam in oktober 2003 in de Nederlandse bioscopen, Vlaanderen wacht nog steeds, hopelijk niet tevergeefs.

Het boek Camera loopt... Actie! verscheen in de reeks "Informatieve boeken van Querido" en wil duidelijk maken wat er allemaal komt kijken voor, tijdens en na het draaien van een film. Omdat het boek in de eerste plaats voor jongeren is bedoeld, werd een jeugdfilm gekozen die vorig jaar in Nederland werd opgenomen én die bij de Nederlandse jongeren waarschijnlijk erg populair zal zijn: 'Polleke'.

Het filmjargon blijkt grotendeels uit, hoe kan het ook anders, Engelse woorden te bestaan. Die worden allemaal duidelijk verklaard en meestal zelfs fonetisch omschreven. Het boek is in zeven hoofdstukken verdeeld die chronologisch het verloop van een film volgen: voor-tijdens-na. Het grootste stuk gaat natuurlijk naar de opnamen zelf, waa…Lire la suite
Dit boek moet niet verward worden met "Camera loopt… actie!!!" uit de Sesam junior-reeks ‘Kaleidoskoop’. Daarin wordt de hele filmgeschiedenis behandeld, terwijl in dit boek één specifieke rolprent centraal staat: de Nederlandse jeugdfilm Polleke. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Guus Kuijer. Het is een lange reportage op de set van deze film, geschreven door Bibi Dumon Tak, winnares van een Zilveren Griffel met "Het koeienboek". Temidden van de acteurs, cameramensen, geluidstechnici en alle andere filmmedewerkers ontdekte zij wat er allemaal komt kijken bij het maken van een speelfilm. Volle bladspiegel waarin de tekst, gedrukt in een vrij kleine letter, is verdeeld over twee kolommen. Het vlot geschreven boek is feestelijk aangekleed met veel kleurenfoto’s van de filmset en alles wat zich daar achter de schermen afspeelt. Voor kinderen vanaf ca. 11 jaar is dit een leuke kennismaking met de échte filmwereld. Voorzien van register en filmwoordenlijst.