Livre
Néerlandais

Door en door winter

Benny Lindelauf (auteur), Wouter Tulp (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
De dametjes Dikke Door en Dunne Door wonen in een huisje aan een meer. Het is winter en er ligt sneeuw. De dametjes vervelen zich en hopen op bezoek. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7,5 jaar.
Sujet
Winter
Titre
Door en door winter
Auteur
Benny Lindelauf
Dessinateur
Wouter Tulp
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2007
88 p. : ill.
ISBN
9789045105871

Commentaires

Het is winter. Dikke Door en Dunne Door zien niets anders dan sneeuw en ijs, zover als ze kunnen kijken. Onophoudelijk verzuchten ze dat de winter toch zo lang duurt. Samen doen ze er alles aan om dit seizoen korter te laten lijken. De Doren willen erg graag bezoek, maar er komt niemand omdat de sneeuw te hoog ligt. Dikke Door komt op het idee om dan zelf maar bezoek te maken uit ijs. Wanneer er dan uiteindelijk toch iemand langskomt, vinden de Doren dit niet zo leuk: hij steelt immers hun laarzen, neemt happen uit hun taart die zijzelf "Koekelaar" noemen... Na de mislukte poging van Dikke Door om een val te maken om de dief te vangen, komt Dunne Door met het idee om een "Niet Hier Maar Daar Deur Val" te maken, om op die manier de dief te misleiden.

Door en Door winter is een zeer vindingrijk boek. De humor zit vaak in de tegenstellingen die in het boek verwerkt zijn, wat al begint bij de Doren zelf. Verder spelen de twee spelletjes die ze extra lang laten duren opdat d…Lire la suite
Twee excentrieke dametjes, Dikke Door (robuust en rondborstig) en Dunne Door (snel argwanend en angstig), wonen in een afgelegen huisje aan de rand van een groot meer. Tijdens 'de winter van de eeuw' zijn zij en hun Koe Klaar volkomen afgesneden van de bewoonde wereld. Ze vervelen zich en zouden dolgraag bezoek krijgen. Daarom verzinnen zij van alles, wat tot onvoorziene avonturen leidt. Een buitengewoon komisch voorleesverhaal, vol grappige woordspelingen, onverwachte wendingen en reuze spannende ontwikkelingen. Prima karaktertekeningen en prachtig taalgebruik. Met heel veel paginagrote afbeeldingen die de capriolen van de dametjes schitterend weergeven, in treffende 'ijstinten' of hartverwarmende kleurschakeringen voor de scènes binnenshuis. Een fantastisch boek waarin kinderen vanaf ca. 7,5 jaar door en door en door zullen willen lezen. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7,5 jaar.

Door en door winter

Dikke Door en dunne Door vinden het niet zo fijn dat het winter is omdat er nu niemand op bezoek komt. Gelukkig hebben ze heel wat ideetjes om de verveling te doorbreken. Ze maken voor zichzelf gezelschap door naar hun eigen beeld ijspoppen te zagen uit het bevroren meer. Ze spelen spelletjes en bakken koeken, ... maar op een morgen zijn hun laarzen verdwenen. Ze komen tot het besluit dat het alleen maar een dief kan geweest zijn. Ze maken een val voor de dief. Heel lief en grappig verhaaltje over twee figuurtjes die elkaars tegengestelde zijn maar elkaar ook perfect aanvullen. Met eenvoudige woorden en korte zinnetjes bouwt de schrijver op een poëtische manier de leefwereld van de twee Doren uit. Hij kleurt het met woordspelletjes die je zelfs als volwassene een glimlach ontlokken. Wie blijft er onbewogen bij kit, kat, kit, kat. Eigenlijk moet de klok tik zeggen. Tik en tak. Maar hij ging stuk. Dike Door heeft de klok gemaakt. Nu doet hij het weer goed. Nou ja, bijna goed. De illustr…Lire la suite