Livre
Néerlandais

Strafschop

Bavo Dhooge (auteur)
Een privé-detective moet een bedreigde stervoetballer van een Gentse voetbalclub beschermen en de bedreigers zien op te sporen.
Sujet
Voetbal
Titre
Strafschop
Auteur
Bavo Dhooge
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2003
248 p.
ISBN
90-6306-481-0

Commentaires

Bavo Dhooge is aardig op weg om de fakkel van de eerste generatie thrillerschrijvers over te nemen en de vlam met de nodige zuurstof verder aan te wakkeren. Niet alleen weet de auteur het strakke touw tussen spanning en humor te bewandelen, hij weet ook hoe je het grote publiek kunt strikken met het misdaadgenre te betrekken op populairste sport aller tijden: voetbal. De thriller vangt aan met twee voetbal citaten en is opgedragen aan Juan Lozano. Mogelijk zal Dhooge ooit de literatuurgeschiedenis ingaan als de man die de voetbalfans leerde lezen.

De voorzitter en de manager van AA Gent nemen privédetective Pat Somers en diens team onder de arm wanneer hun sterke man Josip Mandic, voetbalwonder bij uitstek, door een onbekende bedreigd wordt. Josip maakte voor de winterstop twintig goals, maar de machine sputtert sinds hij een strafschop 'verprutste', wat vermoedelijk ook de reden is voor de dreigementen. Josip komt niet bepaald in aanmerking voor een populariteitsprijs in de pl…Lire la suite
De Kroatische stervoetballer Mandic wordt bedreigd en presteert sindsdien ondermaats. Zijn club huurt privé-detective Pat Somers in om hem te beschermen en de bedreigers op te sporen. Tegen zijn wil komt hij terecht in het duistere milieu van de voetbalmaffia waar omkoopschandalen en illegale verblijfsvergunningen schering en inslag zijn. Er vallen nog een paar doden voor Somers de ware toedracht ontdekt. Vierde thriller in twee jaar van de Vlaamse auteur. Winnaar van de Schaduwprijs 2003 en genomineerd voor de Diamanten Kogel met 'Smak'*. Detectiveroman die het vooral moet hebben van zijn hoofdpersonage. Somers is een ietwat onbeholpen knul met een voor het genre typisch gevoel voor one-liners en wisecracks. De plot is naar het einde toe wat warrig maar dat doet niets af van de grote ontspanningswaarde van dit leuke verhaal. Normale druk.