Livre
Néerlandais

Stoeipoes

Bavo Dhooge (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Nadat de 16-jarige Steven tijdens zijn eerste opdracht voor een dierenbevrijdingsgroep een roofdier met vier welpen heeft bevrijd, wordt in een bungalowpark het zwaar verminkte lijk van een meisje gevonden. Vanaf ca. 13 jaar.
Sujet
Dieren
Titre
Stoeipoes
Auteur
Bavo Dhooge
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2005
151 p.
ISBN
90-5908-135-8 9789059081352 (paperback)

Commentaires

Bavo Dhooghe debuteerde in 2002 met de spannende roman S.M.A.K., die positief onthaald werd en de Schaduwprijs kreeg van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Hij schreef scenario's voor de televisiereeks 'Sedes en Belli' en zijn roman Salieri, over het detectivebureau waar die twee werken, werd "een loepzuiver misdaadjuweeltje" genoemd "met een precies afgewogen dosering van spanning, humor en actie" (Staf Schoeters in Leesidee 2003, p. 245). Andere thrillers van zijn hand zijn: Schaduwspel, Strafschop, Surprise, Spookbloem. In 2004 kreeg hij zijn eerste jeugdboek Sam Colt. Salvo een western, niet zoveel lof, wegens overdrijving, voorspelbaarheid, soms al te grof taalgebruik... Ook zijn tweede jeugdroman Stoeipoes is niet meteen puntgaaf te noemen.

Bij een nachtelijke dierenbevrijdingsactie van de ALG (Animal Liberation Group) ontsnappen, bij een vakantiepark, een panter en vier welpen uit de vrachtwagen die ze na…Lire la suite
Marcus Brecht werkt als dierenarts parttime in een bungalowpark. Op een ochtend wordt hij uit bed gebeld door een personeelslid van het park dat een gruwelijke ontdekking heeft gedaan: iemand is door een groot roofdier gedood. Een paar uur eerder heeft zijn zestienjarige zoon Steven zijn eerste opdracht voor een dierenbevrijdingsgroep voltooid en een in een vrachtwagen opgesloten dier bevrijd. Geen aap zoals verwacht, maar een panter met vier welpen. Een van de welpen wordt door Lucas, de jongste zoon, gevonden en mee naar huis genomen. Ondertussen is de panter op zoek naar haar jong en daarbij wordt niemand ontzien. Spannend en vlot leesbaar verhaal om in een ruk uit te lezen. Enkele bloederige scènes worden terughoudend beschreven. Het vlotte taalgebruik bevat diverse vloeken. De geretoucheerde omslagillustratie toont de kop van een (zwarte?) poema met fluoriscerende ogen. Vanaf ca. 13 jaar.

Stoeipoes

Marcus Brecht is werkzaam als dierenarts in een vakantiepark. Hij heeft twee zonen, Steven en Lucas, en een jonge vriendin, Kate. Zijn vrouw werd het slachtoffer van een aanrijding toen ze op zoek ging naar hun weggelopen kat. Ze overleefde het ongeluk niet en sindsdien is er geen poes meer welkom in het gezin. Op een dag houdt een vrachtwagen halt bij de cafetaria van een benzinestation in de buurt van het vakantiepark. In de laadruimte zitten een zwarte panter en haar vier jongen. Ze zijn op weg naar een dierentuin. Leden van de ALG, de Animal Liberation Group, zijn hiervan op de hoogte en laten de dieren ontsnappen. Eén van de dierenbevrijders is Steven, Marcus’ oudste zoon. De zwarte panter begint aan een reeks gruwelijke moorden in het vakantiepark. Het dier is op zoek naar haar ene vermiste jong. Dat werd gevonden door Lucas, Marcus’ jongste zoon. Hij wilde dolgraag nog een poesje en verstopt het op zijn kamer. Zo komt het gevaarlijke roofdier bij het gezin…Lire la suite