Livre
Néerlandais

Santa Monica

Bavo Dhooge (auteur)
Jack Spark en slotenmaakster Monica Gucci doen gouden zaken in de misdaadwereld. Bij elke slot dat ze plaatst, bezorgt ze Spark de reservesleutel zodat hij kan inbreken. De deur van de schatrijke mormoon Randy Wells hadden ze beter dicht gelaten.
Titre
Santa Monica
Auteur
Bavo Dhooge
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Antwerpen: Linkeroever, 2013
283 p.
ISBN
9789089242372 (paperback, Linkeroever) 9789024562237 (paperback, Luitingh-Sijthoff)

Commentaires

1976. Jack Spark, Vietnamveteraan, wordt buitenwipper bij een malafide discotheekbaas. Voor zijn ogen wordt een zwarte vrouw doodgeschoten, die hem nog een bijzondere sleutel geeft. De zoektocht kan beginnen: waar past die sleutel? Samen met de wondermooie slotenmaakster Monica bedenkt hij een ingenieus plan om snel rijk te worden, zonder op te vallen. Jacks ex-baas Fats Foley wil ook snel rijk worden en heeft zijn zinnen gezet op het fortuin van Randy Wells, mormoon en 'eigenaar' van drie, of al snel twee, vrouwen die hij Randy’s Angels noemt. Fats voelt zich verongelijkt en vindt dat hij recht heeft op een deel van dat fortuin. Een ook Jack en Monica azen op Randy’s geld. Scrupules hebben ze niet, want ben je niet een soort Robin Hood als je steelt van de rijken? Voor het gemak vergeten ze dan maar dat Robin Hood het achteraf uitdeelde aan de armen. En dan begint de wedloop naar geld en geluk.
Santa Monica is een gevatte thriller die leest als een trein. Bavo Dhoo…Lire la suite
Vietnamveteraan Jack Spark verliest zijn job als buitenwipper (portier) bij een chique club en wil wraak. Hij haalt de sexy slotenmaakster Monica over om de huissleutels van rijke mensen te kopiëren om als een moderne Robin Hood nu en dan eens iets te stelen, genoeg om goed te kunnen leven, maar niet genoeg om op te vallen. Hun plannetje verloopt goed tot ze bij een mormoons prediker met drie vrouwen inbreken. Spark belandt midden in de gelddiscussies tussen de clubeigenaar en de prediker en die strijd mondt uit in een lijk en een supersnelle evolutie van de feiten. Veelschrijver Dhooge is weer op dreef. De plot is, zoals altijd, absurd en balanceert op de rand van het geloofwaardige. Niet de intrige staat centraal bij deze Vlaamse auteur, maar de fantasie rond de marginale Hollywoodtypes en de soms (te) vergezochte taalvirtuositeit. Als je door die overdrijvingen heenkijkt, is het puur genieten. Zijn L.A. verhaal wordt doorspekt met oneliners, verwijzingen naar filmklassiekers en muz…Lire la suite