Livre
Néerlandais

De gevaren van zes snaren : het grote gitaarboek van de Lage Landen

Bart Peeters (auteur), Yurek Onzia (auteur)

De gevaren van zes snaren : het grote gitaarboek van de Lage Landen

Stapsgewijs wordt geleerd hoe je gitaar kunt spelen. Met alle grepen, voorbeeldliedjes en interviews met bekende gitaristen. Voorzien van paginagrote kleurentekeningen. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
De gevaren van zes snaren : het grote gitaarboek van de Lage Landen
Auteur
Bart Peeters Yurek Onzia
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: The House of Books, 2008
111 p. : ill.
ISBN
9789044319873 (paperback)

Commentaires

Bart Peeters is de Nonkel Bob van de 21e eeuw. Volksvermaak en volksverheffing zijn hem dan ook helemaal niet vreemd. Hij combineert beide in zijn boek De gevaren van zes snaren, dat hij samen met journalist-muzikant Yurek Onzia schreef. Het boek wil een praktische handleiding tot de gitaar zijn voor beginners. Het inleidende hoofdstuk 'Gitaarmethodiek' vertelt de lezer beknopt over de onderdelen van de gitaar, de ligging van de snaren, de meest frequente gitaarakkoorden en hoe je je gitaar moet stemmen. De daaropvolgende hoofdstukken volgen steeds hetzelfde stramien. Prominente muzikanten-songschrijvers uit Nederland en België als Luc De Vos, Tom Van Laere en Thé Lau vertellen hoe ze gitaar leerden spelen, wat hun favoriete akkoorden zijn en hoe ze hun grootste hits schreven. Die gesprekken worden geïllustreerd met portretten van de respectieve muzikanten door zondagsschilder Bart Peeters en worden afgerond met teksten en akkoordenschema's van die hits. Het laatste deel van he…Lire la suite
Dit vierkante boek afficheert zich als het 'grote gitaarboek van de lage landen'. Het formaat klopt enigszins, maar de inhoud is wat beperkt. Wel bevat het alle gitaargrepen, ook op de achterflap, en interviews met bekende Belgische en Nederlandse gitaristen. Van de besproken gitaristen zijn telkens twee liedjes met tekst en grepen opgenomen. Maar de ontwikkeling van de gitaarnmuziek en de muziektheorie komen er wel wat bekaaid vanaf. De citaten van wereldberoemde gitaristen, opgenomen in een gekleurde kolom naast elk liedje, zijn nogal expliciet seksueel getint, wat het boek meer voor oudere jeugd geschikt maakt. De bekende Belgische gitarist Bart Peeters zorgde voor de paginagrote kleurentekeningen van onder meer gitaristen bij de stukken. Zelfs in de teksten over Nederlandse gitaristen komen soms Vlaamse zinswendingen voor. De titel rijmt leuk, maar klinkt niet zo positief. Een beginnend gitarist kan veel plezier van het kleurrijke boek hebben. Vanaf ca. 13 jaar en veel ouder.

À propos de Bart Peeters

Bart Peeters, né le 30 novembre 1959 à Mortsel, est un chanteur, batteur, guitariste, présentateur et acteur belge de Flandre.

Peeters a étudié la philologie germanique et le théâtre à Anvers. Il habite à Boechout.

Il fait partie des « Bekende Vlamingen ».

Filmographie

Liens externes

  • (en) Bart Peeters sur l’Internet Movie Database
  • Portail de la Belgique
  • Portail de la musique
  • Portail de la télévision