Livre
Néerlandais

Drie zusters

Bart Moeyaert (auteur), Koen Broos (photographe), Anton Tsjechov (antécédent bibliographique)
Titre
Drie zusters / Bart Moeyaert ; met foto's van Koen Broos ; oorspr. auteur Anton Tsjechov
Auteur
Bart Moeyaert
Photographe
Koen Broos
Antécédent bibliographique
Anton Tsjechov
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Afijn, 2004
40 p. : ill.
ISBN
9789059330689 (hardback)

Commentaires

Mooi uitgegeven boek met tekst en foto's van het toneelstuk 'Drie Zusters', geschreven door Bart Moeyaert, de succesvolle Vlaamse kinder- en jeugdboekenschrijver en inmiddels ook gerenomeerd schrijver van theaterteksten. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in november 2003 en in 2004 bekroond met de 1000 Watt theaterprijs voor de beste Vlaamse of Nederlandse podiumproductie voor kinderen en jongeren. De auteur schreef het stuk op basis van improvisaties van de drie actrices, maar zijn karakteristieke stijl is in de korte dialogen en in de ritmiek van woorden en zinnen goed herkenbaar. En net als in de Drie Zusters van Tsjechov zijn de familieverhoudingen dramatisch. De korte poëtische scènes gaan zwanger van het onontkoombaar noodlot: "zoals het geluid van een trein die voorbij dendert en in de verte verdwijnt". En ondanks wreedheid en verdriet zijn liefde en verlangen de blijvende en hoopvolle tegenpolen. Door eenvoud en zeggingskracht is dit toneelstuk leeftijdsloos familietheate…Lire la suite

Drie zusters

Drie zusters' is als theatertekst tot stand gekomen tijdens improvisaties van drie actrices, met Anton Tsjechows 'De drie zusters' als inspiratiebron. Drie zussen zijn bij elkaar op de naamdag van de jongste zus Irina, tegelijk de sterfdag van hun vader. De drie dochters spreken vol verbittering over de vader naar wie ze zo op keken, maar in wiens ogen ze niets goed konden doen. Vooral Olga, de oudste, niet. De vernederingen uit haar jeugd brengen haar tot perfide spelletjes, waarin ze Irina als hond laat opdraven. De sfeer van dit stuk is uitgesproken grimmig, de dialogen zijn bitter. Vanuit een ingehouden woede wordt er weinig gezegd, maar veel gesuggereerd. De foto’s dragen bij tot de beklemmende sfeer. Een zeer verzorgde uitgave voor de happy few die cryptische theaterteksten lezen.

À propos de Bart Moeyaert

CC BY-SA 4.0 - Image by Filip Naudts

Bart Peter Boudewijn Moeyaert, né le 9 juin 1964 à Bruges, est un auteur belge néerlandophone.

Biographie

Il est né le 7e garçon de sa fratrie, et avait ainsi comme parrain le roi Baudouin de Belges, comme veut la tradition. Son deuxième et troisième nom montrent qu'il est un enfant du parrainage Royal. (Peter ou “Pierre” se traduit en « parrain » en français) Il écrit de nombreux albums pour enfants, des romans pour adolescents/adultes, des pièces de théâtre ainsi que des recueils de poésie. Il monte souvent lui-même sur la scène.

En 2006-2007, il a été poète de ville ("stadsdichter") officiel d’Anvers, la ville flamande où il a vécu pendant plus de trente ans.

En 2019, il reçoit le prestigieux prix international suédois de littérature jeunesse, le prix commémoratif Astrid-Li…En lire plus sur Wikipedia