Livre
Néerlandais

De vogels van Europa

Bart Koubaa (auteur)

De vogels van Europa

Genre:
Titre
De vogels van Europa
Auteur
Bart Koubaa 1968-
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2014
237 p.
ISBN
9789021456034 (paperback)

Commentaires

Teugelloos als een vogel

In zijn nieuwe, bijwijlen spannende roman De vogels van Europa zet Bart Koubaa ons behendig op een dwaalspoor. Om uiteindelijk het raadsel te vergroten.

Bart Koubaa (°1968) heeft zich nooit druk gemaakt over de verwachtingen van de markt. Zijn romans moet je beleven als onvoorspelbare excursies. Het oeuvre van Koubaa oogt dan ook even grillig als een geaccidenteerd bergpad in de Alpen. Gaat hij op zijn bek, dan is dat maar zo. Een volgend boek is voor Koubaa gewoon de meest logische manier om zich te revancheren.

Zijn tomeloze verbeelding, waarin hij zelf het spoor wel eens bijster raakt, leverde merkwaardige romans op als Het gebied van Nevski (2007), Maria van Barcelona (2010) of De Brooklynclub (2012). Koubaa snijdt graag wetenschappelijke of neurologische kwesties aan en is tuk op bokkensprongetjes en intertekstuele spelletjes. Maar ze vergen wel enige meegaandheid van de lezer.

Het is betekenisvol dat de uitgever op de achterflap van zijn nieuwe roman vooral laudatio's voor De leraar (2009) oplijst. Met dat boek nestelde Koubaa zich in het brein van een moegetergde leraar en stak hij de betere misdaadthriller naa…Lire la suite

Geen vogel in de hand

De zelfmoord van een jeugdvriend zet Maarten de Ridder op het spoor van een pedofiel. Of gebeurt er iets anders in de nieuwe roman van Bart Koubaa? Mark Cloostermans

U kent de grap: een statisticus kan verdrinken in een vijver van gemiddeld een halve meter diep. Dat is min of meer wat er 'gebeurt' in deze roman van Bart Koubaa.

Als hij op tv een opsporingsbericht ziet voor een jeugdvriend, neemt Maarten de Ridder, een gelukkig getrouwde veertiger met drie kinderen, meteen enkele weken onbetaald verlof. Hij wil de verdwijning onderzoeken.

Het lichaam van Eddie Bonte wordt snel gevonden (zelfmoord), maar voor Maarten is de kous niet af. Hij kan de herinneringen niet loslaten. Maarten en Eddie waren lid van hetzelfde kerkkoor. Ze deelden een passie voor vogels. In de zomer van 1980 gingen de twee jongens, met nog een vriendje én de leider van hun kerkkoor, op uitstap naar Texel.

De lezer ruikt natuurlijk lont. Drie tienerjongens en een volwassene samen op reis? Daar komt misbruik van. En dus trauma. En dus zelfmoord. Hou de zakdoeken klaar.

Maarten ruikt die lont ook. Met dertig jaar vertraging vermoedt hij wat er gebeurd i…Lire la suite

In zijn vierde roman laat Bart Koubaa (1968 - fotograaf en schrijver) de hoofdpersoon Maarten de Ridder ontrafelen waarom zijn jeugdvriend Eddie Bonte onlangs zelfmoord pleegde. Beiden hebben elkaar sinds een vogelspot-jeugdkamp op Texel in 1980 niet meer gezien. De hoofdpersoon vraagt zich af waarom hij na vijfendertig jaar zonder contact zo obsessief die reden wil achterhalen. Het verhaal geeft alleen een suggestie: aan het einde van het kamp zou er iets kunnen zijn voorgevallen tussen de kampleider en de toen 15-jarige Bennie. Hoewel Koubaa het verhaal mooi vertelt en elk hoofdstuk de naam, en soms het karakter, van een Europese vogel geeft, blijft de verhaallijn steken in oppervlakkigheid en vage suggesties, en biedt het de lezer geen grip om de clou van het verhaal te vatten. Toch zal het lezers kunnen boeien. De stijl is een bewust onafgeronde vertelling, geschreven in heldere en prettig leesbare taal en korte hoofdtukken. Normale druk.