Livre
Néerlandais

Stille zaterdag

Bart Demyttenaere (auteur), Wim Geysen (auteur)
Public cible:
15 ans et plus
Een dag en een nacht uit het leven van een gezin met opgroeiende kinderen. De vaste patronen gaan danig aan het wankelen als de gezinsleden geconfronteerd worden met een onverwachte tienerzwangerschap. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
Stille zaterdag
Auteur
Bart Demyttenaere Wim Geysen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2006
185 p.
ISBN
90-223-1834-6

Commentaires

De auteurs van dit boek zijn rasvertellers, dat bewezen ze al in Spiegelschrift (Manteau, 2001). Geëngageerde rasvertellers, op papier en op de scène. Wat er uit hun pennen vloeit is even vlot als scherp, even realistisch als puur. Ze misbruiken de werkelijkheid niet door ze fictief te herkauwen, maar vertrekken vanuit de werkelijkheid om een roman te schrijven die qua dynamiek en herkenbaarheid kan wedijveren met de betere televisiereeks of kortfilm. Maar hun woorden genereren een scherpe beeldenfilm die anders en indringender is. In Stille zaterdag wordt er een slim spel gespeeld tussen de gedachten, de daden en de woorden van de personages. Tussen inzoomen en uitfaden, tussen close-up en long shot.

De bom barst ten huize Kempeneers wanneer de jongste zoon, de 18-jarige Dieter, bekent dat hij een (piep)jonge vader zal worden. Zijn vriendin Lotte is zwanger en ze willen hun kind samen op de wereld zetten en grootbrengen. Vader Hugo ziet zijn gedegen imago en zijn…Lire la suite
Na hun brievenroman ‘Spiegelschrift’ publiceren beide Vlaamse auteurs opnieuw samen een adolescentenroman met als centraal thema de beperkingen van de menselijke communicatie. Deze roman draait rond een scharniermoment (een dag en een nacht) in het leven van een vader, een moeder en hun drie opgroeiende kinderen. De vaste patronen gaan danig aan het wankelen als een onverwachte tienerzwangerschap opduikt. De personages blijken na een hoogoplopende ruzie niet in staat tot zinvolle communicatie, zwijgend zitten ze bij elkaar, hun gedachten worden door de vertelling cursief afgedrukt en maken deze onmacht pijnlijk duidelijk. De roman werd ook bewerkt tot een theaterstuk. Bart Demyttenaere publiceerde eerder interessante boeken over zelfmoord, Wim Geysen maakte naam als theaterauteur, met hun tweede gezamenlijke roman brengen ze een aangrijpende, psychologisch sterke adolescentenroman die een breed publiek kan boeien. Vanaf ca. 15 jaar.

Stille Zaterdag

‘Stille Zaterdag’ vertelt over een dag en een nacht uit het leven van een Vlaams gezin vader, moeder, en hun drie kinderen: Hans, leraar en oogappel van zijn vader want hij loopt braaf in het kleinburgerlijke gareel, Dieter, de zeventienjarige eigenzinnige rebel die ingaat tegen het regime van zijn vader en Tine, die in het buitenland verblijft en binnenkort naar huis komt voor het huwelijk van Hans met Katleen. De vader – Hugo – beheerst het hele gezin. Zijn wil is wet. Veerle, de moeder, volgt hem gedwee en probeert het gezin bij elkaar te houden door voortdurend tussen iedereen te schipperen. In het gezin wordt er weinig gepraat: de dingen zijn zoals ze zijn. Iedereen ondergaat het rollenpatroon dat in de loop der jaren gegroeid is. Totdat … Het is de vrijdagavond voor Pasen. Het gezin is voor de laatste keer samen, want volgende week gaat Hans trouwen. Veerle heeft uitstekend gekookt, maar Hugo heeft daar geen aandacht voor. Hij is vol van zichzelf en de schitterende toekomst d…Lire la suite