Livre
Néerlandais

Stijn wil mooi zijn

Bart Demyttenaere (auteur), Georgien Overwater (dessinateur)
Het is lente; daarom wil Stijn het varkentje gek doen. Vanaf ca. 7 jaar.
Niveau de lecture
AVI 3
Titre
Stijn wil mooi zijn / Bart Demyttenaere ; met tek. van Georgien Overwater
Auteur
Bart Demyttenaere
Dessinateur
Georgien Overwater
Langue
Néerlandais
Éditeur
Averbode: Averbode, 2001
29 p. : ill.
ISBN
90-317-1759-2

Commentaires

Stijn is een varken dat er wel eens anders wil uitzien. Daarom verzamelt hij: de manen van paard Bles, de sik van vader bok, de witte wol van moeder schaap en de veren uit de staart van de haan. Met die dingen hangt Stijn zich vol en dan begint hij te loeien als een koe. Boer Bas moet er even aan wennen; hij vindt Stijn een heel gek zwijn. Maar wegdoen zal hij hem nooit.

Het gegeven van een varken dat niet langer genoegen met zichzelf neemt en een gedaanteverwisseling ondergaat, kan beginnende lezers aanspreken. Het verhaal is grappig, maar ook een beetje ontroerend en het leest bijzonder vlot. Naast de fijne tekst brengen de illustraties voldoende afwisseling. Tekst en tekeningen spelen prima op elkaar in. Een leuke uitgave.

[Sofie De Jonckheere]
Een vrolijk, wat gek verhaal over Stijn het varkentje dat omdat het lente is mooi wil zijn en gek wil doen. Hij krijgt hulp van allerlei dieren met een verrassend resultaat. Fantasieverhaal met korte eenvoudige, enkelvoudige zinnen met een aantal meerlettergrepige woorden. Overzichtelijke bladspiegel, duidelijk schreeflettertype en interpunctie. Veel directe rede en herhalingen in de tekst die is aangepast aan de jonge beginnende lezer. De tekst staat op de ene pagina, een passende illustratie op de andere. Het zijn sfeervolle aquarellen in doorschijnende kleuren; de figuurtjes hebben donkere schetsmatige contouren. De harde matglanzende kaft is voorzien van een gekleurde plaat. Geschikt voor de leeftijd vanaf 4 jaar om voor te lezen, om zelf het lezen te oefenen vanaf 7 jaar.

Suggestions