Livre
Néerlandais

De stoel van Petrus : achter de schermen van het Vaticaan

De stoel van Petrus : achter de schermen van het Vaticaan

Interviews met mensen die in dienst van het Vaticaan werken, van hoge prelaten tot de tuinman en de kleermaker van de paus.
Titre
De stoel van Petrus : achter de schermen van het Vaticaan
Auteur
Bart Demyttenaere
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Van Halewyck, 2009
368 p. : ill.
ISBN
9789079001187 (paperback)

Commentaires

Na de Laatste zusters van Vlaanderen (2007) en Mannen van God (2008) sluit Bart Demyttenaere met dit boek zijn trilogie over de katholieke kerk af. Het tweede boek zou het resultaat zijn van een "langdurig en intensief onderzoek" met "vele reizen naar de eeuwige stad". In Mannen van God stelde de auteur dat hij "de paus en zijn entourage zou confronteren met het negatieve beeld van de kerk in het Westen". Wij keken ernaar uit.

De stoel van Petrus werd een mooi boek met dito fotomateriaal. Op de kaft belooft de auteur dat hij ons een blik zal gunnen "achter de schermen" van het Vaticaan. In dit laatste opzet is de auteur maar gedeeltelijk geslaagd. Het Vaticaan bleek nl. moeilijk toegankelijk. Of het ook de beloofde confrontatie is geworden met de hoogste gezagsdragers van de Romeinse Curie, is minder duidelijk.

In zijn proloog geeft de auteur eerst een "voorzichtige reconstructie" van het leven van Simon Petrus, evenwel zonder historisch-corre…Lire la suite
De Vlaamse schrijver en kwaliteitsjournalist Bart Demyttenaere bundelde eerder interviews met Vlaamse kloosterzusters en met priesters. Dit boek voltooit zijn trilogie over de katholieke kerk. De blik wordt nu van Vlaanderen naar Rome verlegd. De schrijver sprak met ruim twintig mannen en twee vrouwen die in dienst staan van het Vaticaan, onder wie ook weer een aantal Vlamingen (een van hen werd inmiddels bisschop van Antwerpen) en enkele Nederlanders. Onder zijn gesprekspartners waren niet alleen curieprelaten, maar ook de kleermaker, de webmaster en de tuinman van de paus, en ook het hoofd van de dienst die elke woensdag 25.000 plastic stoelen voor de audiëntie op het Sint-Pietersplein klaarzet. Tijdens zo'n audiëntie mocht de schrijver de paus ook een handje geven: stof voor het laatste hoofdstuk. De interviews geven samen een genuanceerd en menselijk gezicht aan een voor journalisten en anderen toch nog vaak gesloten wereld. Zij zijn in een plezierige stijl geschreven, met respect…Lire la suite