Livre
Néerlandais

En ik herinner me Titus Broederland

Auke Hulst (auteur)

En ik herinner me Titus Broederland

Twee broers trekken door een apocalyptisch landschap om te ontsnappen aan een natuurcatastrofe en worden daarbij niet alleen geconfronteerd met de ondergang van hun leefwereld, maar ook met hun eigen turbulente zielenroerselen.
Titre
En ik herinner me Titus Broederland
Auteur
Auke Hulst
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2016
266 p.
ISBN
9789026333477 (paperback)

Commentaires

Kwade grond

Roman. De tweelingbroers uit de derde roman van Auke Hulst zijn op de vlucht voor een 'zinkgat', in een fenomenaal beschreven, apocalyptische wereld.

Het is u vergeven als de naam Auke Hulst u niets zegt: zijn boeken krijgen in Nederland doorgaans lovende kritieken, maar in Vlaanderen is hij nog niet bekend. Daar moet maar eens verandering in komen, want Hulst is redelijk uniek als schrijver.

Oordeelt u zelf, aan de hand van deze korte samenvatting. In de wereld die Hulst beschrijft in En ik herinner me Titus Broederland zijn tweelingen per definitie duivelskinderen. Dat is namelijk wat er in de Edicten staat, het boek dat in deze wereld geldt als een Bijbel en dat rigoureus gevolgd wordt. Het gezin Broederland (een vader en zijn tweelingzonen) leeft dan ook afgesneden van alles en iedereen.

Alle inwoners van deze wereld zijn gedwongen om één dag in de week onder de grond te werken, om 'aardbloed' naar boven te brengen. Dat blijkt olie te zijn. Al dat werken moet de aarde instabiel gemaakt hebben, want op een dag opent zich vlakbij een 'zinkgat': een gat naar nergens, d…Lire la suite

Dystopische roman over een tweeling die probeert te overleven in een apocalyptisch landschap. De jongvolwassen broers groeien op in een verlaten bos waar ze leven als bannelingen vanwege hun ‘duivelse’ afkomst. Zij lezen verboden boeken en leren gitaar spelen. Als hun vader sterft en hun leefwereld wordt vernietigd, vluchten ze naar zee, een bestemming van mythische proportie. Titus is de hardste van de twee, moedig maar ook wreed en ongenaakbaar. De vertellende broer, ik-figuur en hoofdpersoon, is zachter van karakter, poëtischer en daardoor taaier, de overlever. De barre tocht die de broers maken wordt opgetild naar een existentieel, bijna mystiek overlevingsverhaal. De profetische boodschap ervan behelst niet alleen kritiek op de uitbuiting van de aarde en op religieuze zwendel en onverdraagzaamheid, maar krijgt een kosmische dimensie in puur poëtische zinnen. Auke Hulst - die doorbrak met de autobiografische roman ‘Kinderen van het Ruige Land’ (2012)*, waarna 'Slaap zacht, Johnny …Lire la suite