Livre
Néerlandais

Winterverhalen

Astrid Lindgren (auteur), Els Van Egeraat (dessinateur), Carl Hollander (dessinateur)
Pippi en haar vrienden overwinteren in Taka-Tukaland, de Bolderburen gaan sleeën, Lotta versiert een kerstboom en ook Madieke van het rode huis en Michiel van de Hazelhoeve vieren kerstmis.
Sujet
Winter
Extra subject
VOO, Kerstmis
Titre
Winterverhalen / Astrid Lindgren ; ill. Els Van Egeraat, Carl Hollander, Philip Hopman ... [et al.]
Auteur
Astrid Lindgren
Dessinateur
Els Van Egeraat Carl Hollander Philip Hopman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2012
153 p. : ill.
Note
Eerder verschenen in diverse omnibussen en 2 prentenboeken
ISBN
9789021670768 (hardback)

Commentaires

De lente is in het land, maar met Winterverhalen van Astrid Lindgren, in het najaar van 2012 door uitgeverij Ploegsma uitgebracht, kan je je nog even in winterse sferen wanen. In deze compilatie verzamelde de uitgever een aantal losse hoofdstukken uit Lindgrens vrolijke en luchtige verhalen. De fragmenten draaien stuk voor stuk — u raadt het vast — om winter, kerst en sneeuw. Madieke, Lotta uit de Kabaalstraat, Michiel van de Hazelhoeve en de kinderen van Bolderburen, allemaal passeren ze de revue. En uiteraard kan Pippi Langkous niet ontbreken. 
Ploegsma voerde eerder al vergelijkbare kunstgrepen uit, met sprookjesbundels of themaboeken rond vakantie of koken, zij het niet altijd met evenveel succes (zie bijvoorbeeld Madieke en Liesbet in de sneeuw, 1994). Ook dit keer kunnen er vraagtekens geplaatst worden bij de keuze van de fragmenten. De meeste hoofdstukken zijn immers geen op zichzelf staande verhalen, maar kleine onderdeeltjes van een groter geheel. Doordat z…Lire la suite
Een bundel met winterse verhalen uit de bekendste boeken van Astrid Lindgren. Pippi bezorgt een paar verdrietige kinderen toch een prachtig kerstfeest, Madieke en Liesbet verheugen zich op kerst en ook de kinderen van Bolderburen, Michiel van de Hazelhoeve en Lotta uit de Kabaalstraat zijn van de partij. Een bundel vol warme, vrolijke en sfeervolle verhalen, om je heerlijk uit te laten voorlezen rond de kerstboom. Voor jonge kinderen die het werk van Lindgren nog niet kennen, is deze bundel een fijne kennismaking. Met illustraties van verschillende illustratoren, sommige in zwart-wit en andere in kleur. Het is voor de herkenbaarheid voor jonge kinderen jammer dat de verhalen over Pippi Langkous door twee verschillende illustratoren zijn geïllustreerd. Eerder verscheen als verzamelbundel van Lindgren 'Feest in Villa Kakelbont' (2010)*. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Winterverhalen

Deze verhalenbundel geeft een selectie uit boeken van, Astrid Lindgren over zowel Pippi Langkous, de Bolderburen, Lotta, Michiel als Madieke. De meeste verhalen gaan specifiek over Kerstmis, de verhalen van Pippi en Taka-Tukaland vallen dan ook wat uit de toon. Er bestaat geen twijfel over dat dit stuk voor stuk mooie verhalen zijn, die nog altijd kinderen aanspreken, ook al zijn ze al zo oud. Ook vandaag kunnen kinderen zich nog altijd koesteren aan de ouderwetse gezelligheid, ondeugendheid en vrolijkheid die de Lindgren-verhalen uitstralen. Maar deze verhalen staan niet op zich, ze zijn als het ware uit hun boeken en dus hun context gerukt. En dan lijkt het me heel wat minder makkelijk om in de juiste sfeer te komen en je in te leven in de personages. Het is dan ook veruit aan te bevelen in elk van deze heerlijke boeken van Astrid Lindgren te duiken, in plaats van dit samenraapsel met voor de hand liggende commerciële bedoelingen aan je kinderen voor te lezen.


À propos de Astrid Lindgren

Astrid Lindgren, née Ericsson le 14 novembre 1907 à Vimmerby en Suède et morte le 28 janvier 2002 à Stockholm, est une romancière suédoise, auteure d'ouvrages pour enfants et scénariste. Elle est connue à travers le monde pour avoir créé les personnages Fifi Brindacier, Zozo la tornade ou Karlsson på taket. À travers ses personnages impertinents, Astrid Lindgren a renouvelé la littérature pour enfants.

Biographie

Née en 1907, Astrid Lindgren a grandi à Näs, près de Vimmerby, Småland, en Suède. Elle est la fille de Samuel August Ericsson et de Hanna Jonsson. Elle a deux sœurs, Stina (née en 1911) et Ingegerd (né en 1916), et un frère, Gunnar Ericsson (né en 1906).

Sténographe et secrétaire, Astrid Lindgren prend l'habitude de raconter des histoires pour ses…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions