Livre
Néerlandais

Nils en het geheime genootschap

Autre titre Stefan en de degenslikker

Astrid Lindgren (auteur), Rick De Haas (dessinateur)

Nils en het geheime genootschap

Autre titre Stefan en de degenslikker

Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Wanneer Nils en zijn vriend stiekem de tent van de degenslikker binnenkruipen, ontdekken ze dat deze toch niet zo eerlijk is als hij er uitziet. Vanaf ca. 9 jaar.
Extra subject
Detectives, avontuur
Niveau de lecture
AVI 9
Titre
Nils en het geheime genootschap / Astrid Lindgren ; ill. Rick de Haas
Autre titre
Stefan en de degenslikker
Auteur
Astrid Lindgren
Dessinateur
Rick De Haas
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Rasmus, Pontus och Toker
Édition
2de geheel herz. druk
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2005
171 p. : ill.
ISBN
90-216-1709-9

Commentaires

Vrolijk detectiveverhaal waarin twee dikke vrienden, Nils en Pontus, een zilverdiefstal oplossen. De spanning in het verhaal is goed gedoseerd, het begin is een tikkeltje wijdlopig. De jongens zijn een jaar of elf en zitten naar Zweedse trant al op de middelbare school. Dit kan verwarrend zijn. Het boek is een herdruk van 'Rasmus en de degenslikker' (l960) en later 'Stefan en de degenslikker' (1980). Het boek is voor de Astrid Lindgren Bibliotheek opnieuw vertaald en wederom onder een nieuwe titel uitgebracht: 'Nils en het geheime genootschap' (2005). Stefan heet nu Nils en zijn vriendje Peter heet in deze herdruk Pontus. Deze herdruk bevat ook nieuwe illustraties. Voor in het boek is een beknopte biografie over Astrid Lindgren opgenomen. Er staat ook een korte uitleg van de vertaalster over het leven van vlak na de Tweede Wereldoorlog, de tijd waarin dit boek is geschreven; een leven dat misschien iets anders was dan nu maar daarom nog niet minder spannend. Vanaf ca. 9 jaar.

Nils en het geheime genootschap

Het boek begint met een korte introductie van de vertaalster, waarin de tijdsgeest van het verhaal even geschetst wordt. De avonturen van Nils en zijn vriendje Pontus beginnen met een reddingsactie, die ze op touw hebben gezet om Nils’ zusje Kiki te helpen: het reddingskorps voor slachtoffers van de liefde. Het is uit met haar vriendje en Kiki is als de dood dat hij haar foto in een schriftje met afgedankte liefjes zal kleven. Nils en Pontus willen stiekem de foto stelen maar ze zijn die nacht niet de enigen die het huis zijn binnengedrongen. De jonge helden volgen de boeven, die zilver en andere waardevolle voorwerpen uit het huis hebben meegenomen, en belanden in een hachelijke situatie. De boeven blijken kermiskramers te zijn. Nils' hond wordt gekidnapt maar uiteindelijk komt alles goed en ze komen zelfs in de krant! Hoewel Astrid Lindgren onvergetelijke boeken op haar naam heeft staan, stelt dit boek me enigszins teleur. Waar Pippi Langkous alle regels aan haar laars lapt, Ronja d…Lire la suite

À propos de Astrid Lindgren

Astrid Lindgren, née Ericsson le 14 novembre 1907 à Vimmerby en Suède et morte le 28 janvier 2002 à Stockholm, est une romancière suédoise, auteure d'ouvrages pour enfants et scénariste. Elle est connue à travers le monde pour avoir créé les personnages Fifi Brindacier, Zozo la tornade ou Karlsson på taket. À travers ses personnages impertinents, Astrid Lindgren a renouvelé la littérature pour enfants.

Biographie

Née en 1907, Astrid Lindgren a grandi à Näs, près de Vimmerby, Småland, en Suède. Elle est la fille de Samuel August Ericsson et de Hanna Jonsson. Elle a deux sœurs, Stina (née en 1911) et Ingegerd (né en 1916), et un frère, Gunnar Ericsson (né en 1906).

Sténographe et secrétaire, Astrid Lindgren prend l'habitude de raconter des histoires pour ses…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions