Livre
Néerlandais

Dagboek van een geisha

Arthur Golden (auteur)
Een 9-jarig meisje wordt in de eerste helft van de 20e eeuw verkocht aan een geisha-huis in Kyoto, waar ze in de jaren dertig een gevierd geisha wordt.
Sujet
Geisha's
Extra subject
Waargebeurd
Titre
Dagboek van een geisha
Auteur
Arthur Golden
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Memoirs of a geisha
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2000
463 p. : ill.
ISBN
90-414-0220-9

Commentaires

Boeken met informatie over het leven van geisha's zijn er weinig. Dat is ook wel logisch, want deze vrouwen, die uitsluitend opereren in de Japanse vermaakwereld, geven ook letterlijk maar weinig bloot. Daarom is deze roman des te uitzonderlijker. Hij beschrijft het leven van een jonge vrouw die als negenjarige verkocht wordt om in Kioto opgeleid te gaan worden tot geisha. Dat gaat niet zonder slag of stoot, omdat vooral een oudere geisha haar dwars zit. Toch lukt het haar, omdat er voor haar ontmaagding veel geld wordt geboden, om haar opleidingsschulden te voldoen en een veelgevraagde figuur te worden. Het geheel speelt voornamelijk in de jaren dertig, maar loopt uit tot heden. Omdat het zeer plezierig geschreven is, leest het ook vlot. Dat komt mede doordat de geisha het verhaal aan een derde vertelt, zodat er veel gesproken tekst is. Binnen de levensgeschiedenis is er veel aandacht voor de zware opleiding, waarover met oog voor details geschreven wordt. De lezer krijgt diepgaande …Lire la suite

À propos de Arthur Golden

Arthur Golden est un écrivain américain né en 1956 à Chattanooga, dans le Tennessee.

Diplômé de Harvard en histoire de l'art japonais et titulaire d'une maîtrise en histoire du Japon de l'Université de Columbia, où il a aussi appris le mandarin, il enseigne maintenant la littérature et les techniques d'écritures à Boston.

L'œuvre qui l'a rendu célèbre est Geisha (Memoirs of A Geisha), paru en 1997, vendu à plus de 4 millions d'exemplaires en langue anglaise et traduit en 32 langues. Ce roman raconte la vie d'une geisha, sans aucun tabou.

Une adaptation cinématographique, Mémoires d'une geisha, en a été tirée en 2005 par Rob Marshall, mettant en vedette l'actrice Zhang Ziyi.

Liens externes

  • Portrait en ligne d'Arthur Golden