Livre
Néerlandais

Slachters en psychiaters : reportages

Arnon Grunberg (auteur)

Slachters en psychiaters : reportages

Genre:
Bundel van veelal impressionistische reportages die schrijver Arnon Grunberg (1971) tussen 2009 en 2020 op diverse plekken op de wereld maakte, soms als toeschouwer (in Irak), soms in een bepaald beroep (in Roemenie, in Rotterdam), dan weer als traditionele reporter (in VS).
Contenu
De getuige als minnaar van zondaars A foreign affair: op zoek naar een bruid in Oekraïne In Irak is niets absurd: bij het Amerikaans leger in Irak Onderduiken voor beginners: Tien dagen logeren in Leidsche Rijn Voet voor voet, schouder voor schouder: Undercover-masseur in Roemenië Wonderzalf en genocide: Zalf importeren uit Montenegro Een bloemetje voor meneer Atatürk: roadtrip Istanbul-Bagdad Les vacances de M. Grunberg: Met een Nederlands gezin naar Lefkas Het dadaïsme is niet dood: investeren in Transnistrië Een leger zonder traditie: de Bundeswehr in Afghanistan Republiek van angst: het noorden van Irak, Koerdistan De mens achter de schrijver: op vakantie in Dubai en Nepal Vreugdevolle stad in crisis: kerst in Thessaloniki Ontsnappen aan de diagnose: in een psychiatrisch ziekenhuis in België De laatste Jood van Kabul: Naar Qaders familie in Afghanistan Vernietigen is beter dan vernietigd worden: Met Artsen zonder Grenzen naar Congo Soms kun je niet zoveel doen: De acute dienst van de psychiatrie in Rotterdam De oorlog is mijn vrouw: Roadtrip Nijmegen-Kabul met Qader De geur van vers bloed: Embedded bij slachterijen in Nederland en Duitsland Geen geschikte plek voor clowns: Het Palestijns-Israëlisch conflict De vervangvader: oefening voor het vaderschap Geef ons het museum: een maand in het Stedelijk Museum Waardigheid in het kwijl: in een verpleeghuis in Gent Mijn Amerikaanse Zion: religie in Amerika God is ons vergeten: De UNIFIL-missie in Libanon Embedded bij mijn zus: Dolev, Westelijke Jor'daanoever Here's to the hearts that break: liefde en seks in Amerika Bij de kinderen blijven: in een gesloten jeugdinrichting Dwars door de pijn blijven lachen: embedded bij Circus Zanzara Het Titanic-gevoel: quarantaine in Amsterdam en New York De brief van Trump: per trein en bus van New York naar Miami
Titre
Slachters en psychiaters : reportages
Auteur
Arnon Grunberg
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2021
573 p., [24] pagina's platen : kaart
ISBN
9789038809342 (paperback)

Commentaires

Arnon Grunberg, minnaar van zondaars

Trommels en tamboerijnen, dat hoefde niet voor Arnon Grunberg bij zijn 50ste verjaardag. Een bundeling van zijn krantenreportages, dat kon wel. Slachters en psychiaters toont een nieuwsgierige durfal, op zoek naar 'tijdelijke verbinding' met de mensen.

Het is amper voor te stellen. Dat ooit zo schriele jongetje met zijn weerbarstige krullenbol dat met Blauwe maandagen vol de Nederlandse literatuur binnenstuiterde, is 50 jaar geworden. Daarvan bracht Arnon Grunberg er liefst 31 voltijds schrijvend door. Er was een periode waarin zijn literaire slagschaduw zo ver reikte, dat uit zowat elk Nederlands debuut wel een vleugje Arnon-parfum opwasemde.

Dat is intussen voorbij. Alhoewel. In haar zojuist verschenen debuut De geschiedenis van mijn seksualiteit doet Sofie Lakmaker geen moeite om knipogen naar Blauwe maandagen te verdonkeremanen, zoals Grunberg-kenner Yra van Dijk terecht opmerkte.

Nog steeds is Grunberg een 'haarfijn afgesteld tekstverwerkingsfabriekje' en een 'simultaanschaker op een aantal borden', zoals het bij zijn 25-jarig schrijverschap in een Humo-interview met Mark Schaevers klonk. Het essay, de brief, de reportage, de column, de roman... Op zijn productiviteit staat geen pauzeknop. Sla een magazine open…Lire la suite

Arnon Grunberg leeft mee

In een fraaie mengeling van reisverslag, analyse en anekdotes dompelt Arnon Grunberg zich onder in het leven van psychiatrische patiënten, gezinnen in Leidsche Rijn en Roemeense masseurs.

'Toen mijn eerste roman uitkwam', schrijft Arnon Grunberg in een reportage over massagepraktijken in Roemenië, 'schreef een recensent dat ik een rasverteller ben. Ik vond dat zo'n raar woord dat ik het heb onthouden. Wat ik echt ben is een natural born gigolo.' Tot die conclusie kwam hij toen hij in de zwaveldampen van een verlopen Roemeens kuuroord ontdekte dat zijn masserende handen plezier en verlichting konden brengen. Hij ontdekte bovendien dat hij geen enkele afkeer voelde van de vette of knokige, vaak oude lichamen met op de raarste plekken overvloedige haargroei en onverzorgde open wonden. Schaamte, gêne en afkeer zijn snel afgelegd in de zwavelbaden, waar zowel masseur als cliënt halfnaakt is. Deze gedeelde kwetsbaarheid, schrijft hij, leidt tot mededogen.

Grunberg was zijn kortstondige carrière als masseur begonnen vanuit de gedachte dat wie mensen bestudeert, de aanraking niet moet schuwen. Hij leerde daarom in een middag wat essentiële…Lire la suite

Deze dertig reportages verschenen tussen 2009 en 2020 o.a. in de NRC en Humo. Grunberg ging op reis om 'onder de mensen te gaan en zo een betere schrijver te worden'. Sommige verhalen, zoals die over Irak, verdienen nauwelijks de journalistieke kwalificatie 'reportage', omdat Grunberg daarin weinig vragen aan de werkelijkheid stelt, mensen niet tegenspreekt als ze aperte onzin debiteren en ervoor kiest eerste indrukken, anekdotische situaties en korte uitspraken te verzamelen. Die vrijblijvendheid van de 'getuige' heeft af en toe wel zijn charme, maar de reportages waarin hij aan 'participerende' journalistiek doet, o.m. als masseur in het arme Roemenië, arbeider in slachthuizen en als meeloper bij de acute dienst van de psychiatrie in Rotterdam, zijn veel preciezer en informatiever, over de realiteit en over hemzelf. Ook de filosofische, visuele en literaire associaties zijn er sterker. Op zoek naar liefde en seks in de VS beleeft de lezer ook het einde van de relatie tussen Grunberg…Lire la suite

À propos de Arnon Grunberg

Arnon (Yasha Yves) Grünberg est un romancier néerlandais né le 22 février 1971 à Amsterdam. Il a l'habitude d'orthographier son nom de famille sans umlaut : Grunberg.

Biographie

L'auteur publie son premier roman à l'âge de vingt-deux ans, Lundis bleus connaît immédiatement un vif succès en Europe et est traduit en treize langues. Depuis, Arnon Grünberg vit à New York. En 2009 il obtient le prix Constantijn Huygens.

Arnon Grünberg a publié quelques ouvrages sous le pseudonyme hétéronyme Marek van der Jagt, ce qui lui a permis de remporter deux fois le prix Anton Wachter du meilleur premier roman (pour Lundis bleus en 1999 sous le nom Arnon Grünberg, et pour Histoire de ma calvitie sous le nom Marek van der Jagt en 2000). Il est également l'auteur de scénarios pour le cinéma et le théâtre et a …En lire plus sur Wikipedia