Livre
Néerlandais

Fantoompijn

Arnon Grunberg (auteur)
De neiging van een schrijver ook zijn eigen leven in scène te zetten leidt tot tragikomische verwikkelingen.
Titre
Fantoompijn
Auteur
Arnon Grunberg
Langue
Néerlandais
Édition
3
Éditeur
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2000
254 p.
ISBN
90-388-2695-8 90-388-2696-6 9789038826967 (paperback)

Commentaires

Deze roman draait om de strapatsen van Robert G. Mehlman: schrijver, charlatan en don juan. Je leert hem kennen via zijn nogal autobiografische verhalen in de 'ongepubliceerde' bundel/roman 'Het Lege Vat en andere parels', dat het grootste gedeelte van dit boek beslaat. 'Het lege vat' is de benaming van Mehlmans vrouw voor zijn maîtresse, want zij is wel "prinses sprookje" maar hij is een manische macho met een monsterlijk ego, dus heeft hij absoluut niet genoeg aan één vrouw, laat staan aan een rustig leven. Hij spendeert hopen geld in een luxueuze levensstijl, is vooral bekommerd om het gepuzzel met zijn kredietkaarten en probeert te blijven teren op zijn literaire succes 3268 op de wereldranglijst. Hij is voortdurend bezig met te pogen de werkelijkheid naar zijn hand te zetten; net zoals hij weinig rucksichtlos zijn naasten misbruikt voor zijn schrijfsels, probeert hij ook in het leven de mise en scène te manipuleren, regisseren.
Mooi halverwege komt er dan een perip…Lire la suite
Robert G. Mehlman kan met recht het prototype van een mislukt schrijver genoemd worden. Zijn bibliografie, afgedrukt achterin de nieuwe roman van Arnon Grunberg, omvat 14 titels waar bij de meeste wordt vermeld: niet meer leverbaar. Alleen van 'De Pools-joodse keuken in 69 [sic!] recepten' zijn inmiddels 34 drukken verschenen. Dit zijn natuurlijk allemaal verzinsels, voortgekomen uit de rijke verbeelding van Grunberg. Hij is er opnieuw in geslaagd een tragikomisch verhaal op overtuigende wijze vorm te geven. Het valt uiteen in drie gedeelten, waarvan het tweede, "Robert G. Mehlman" getiteld, verreweg het omvangrijkste is. Mehlman, geboren in Amsterdam, woonachtig in New York (elke gelijkenis met bestaande personen berust op toeval), maakt van zijn leven een totale puinhoop: zijn huwelijk met 'de sprookjesprinses' is een aaneenschakeling van bizarre scènes, hij verslijt een aantal vriendinnen, teert op de voorschotten van boeken die nooit verschijnen en heeft uiteindelijk succes met ee…Lire la suite

À propos de Arnon Grunberg

Arnon (Yasha Yves) Grünberg est un romancier néerlandais né le 22 février 1971 à Amsterdam. Il a l'habitude d'orthographier son nom de famille sans umlaut : Grunberg.

Biographie

L'auteur publie son premier roman à l'âge de vingt-deux ans, Lundis bleus connaît immédiatement un vif succès en Europe et est traduit en treize langues. Depuis, Arnon Grünberg vit à New York. En 2009 il obtient le prix Constantijn Huygens.

Arnon Grünberg a publié quelques ouvrages sous le pseudonyme hétéronyme Marek van der Jagt, ce qui lui a permis de remporter deux fois le prix Anton Wachter du meilleur premier roman (pour Lundis bleus en 1999 sous le nom Arnon Grünberg, et pour Histoire de ma calvitie sous le nom Marek van der Jagt en 2000). Il est également l'auteur de scénarios pour le cinéma et le théâtre et a …En lire plus sur Wikipedia