Livre
Néerlandais

De jongen die Picasso beet

Antony Penrose (auteur)

De jongen die Picasso beet

Public cible:
9-11 ans et plus
Tony ontmoet regelmatig, tussen zijn derde en vijftiende jaar, de bekende kunstenaar Pablo Picasso (1881-1973). Ze hebben een bijzondere vriendschap. Met zwart-witfoto's en gekleurde afbeeldingen van zijn werk.Vanaf ca. 7 t/m 10 jaar.
Titre
De jongen die Picasso beet
Auteur
Antony Penrose
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The boy who bit Picasso
Édition
1
Éditeur
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2012
48 p. : ill.
ISBN
9789051162486 (hardback)

Commentaires

Het betreft een informatief ‘prentenboek’ dat kinderen op een eenvoudige manier laat kennismaken met kunst. Het verhaal vertelt de geschiedenis van Antony Penrose die als kind (van 3 t/m 15 jaar) omgaat met Pablo Picasso. De ouders van Antony zijn kunstschilder en biografieënschrijver Roland Penrose en fotografe Lee Miller. De verteller groeit dan ook op tussen kunstenaars, waaronder Picasso die regelmatig bij hen in Engeland op bezoek komt, en die zij in Frankrijk bezoeken. Het verhaal wordt in korte teksten (betreffende een periode van 12 jaar) verteld en geïllustreerd met zwart-witfoto’s (van o.a. Lee Miller), (kinder)tekeningen en kunstwerken van Picasso (in kleur). Antony laat door kinderogen zien dat Picasso van rotzooi kunst maakte en veel van kinderen hield (die wel aan zijn kunstwerken mochten komen en volwassenen niet). Het taalgebruik is eenvoudig met korte zinnen. Veel verschillende grote lettertypes en veel illustraties die goed bij de tekst aansluiten. In dezelfde opzet …Lire la suite

De jongen die Picasso beet

Een vrolijke gele kaft met een al even vrolijke titel, dat prikkelt de nieuwsgierigheid. Was de nieuwsgierigheid na lezing bevredigd? Min of meer.
Antony Penrose is de zoon van fotografe Lee Miller en kunstenaar Roland Penrose. Door de kunstenaarskringen waarin zij verkeerden, raakte Tony vertrouwd met diverse kunstenaars, waaronder Picasso. Dit boek kan je dan ook zien als een eerbetoon aan de grote kunstenaar, een boek dat duidelijk dient om kinderen kennis te laten maken met de werken van de meester.
Op een luchtige toon vertelt Tony over zijn kindertijd, waarin Picasso als vriend van zijn ouders een belangrijke rol speelde. We zien de meester als een echte dierenvriend, als een man die vaak stukken afval gebruikte om beelden te construeren, als iemand die kinderen rustig met zijn materiaal liet spelen, waar volwassenen er met hun tengels af moesten blijven. Bovenal krijg je een beeld van de sprankelende inventiviteit waarmee Picasso gezegend was.
Daarnaast merk j…Lire la suite