Daisy
Néerlandais

De dans van Victoria

De dans van Victoria

Genre:
Mede uit humanitaire overwegingen plegen twee Chileense ex-gedetineerden een meesterkraak.
Titre
De dans van Victoria
Auteur
Antonio Skármeta
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
El baile de la Victoria
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2003
1 cd
Durée
10:31
Note
Nederlandse stem

Commentaires

Een soort hedendaagse schelmenroman over een paar ex-gedetineerden die net zijn vrijgelaten en allerlei avonturen beleven in Santiago, de hoofdstad van Chili. De een is een jonge paardendief die verliefd wordt op Victoria, die danseres wil worden, maar geen geld heeft en van school is gestuurd. De ander is een meesterdief op leeftijd die gezworen heeft zijn leven te beteren, maar desondanks niet wordt vergeven door zijn vrouw. De eerste wil nog één kraak zetten om daarmee rijk te worden en zich te wreken op het onrecht dat hem is aangedaan. Hij probeert de meesterdief mee te krijgen in zijn geniale plan, maar stuit op weerstand. Ofschoon het boek onderhoudend is, heeft het verhaal karikaturale trekjes, alsof het als script is geschreven voor een telenovela (soap op de tv). Skármeta (Chili, 1940) werd beroemd door de film die gemaakt werd van zijn boek 'La ardiente paciencia' (de film heette 'Il postino'). Dit boek won de Premio Planeta in 2003. Een mooie, want redelijk vrije vertaling…Lire la suite

À propos de Antonio Skármeta

CC BY-SA 3.0 nl - Image by Hans van Dijk / Anefo

Esteban Antonio Skármeta Vranicic, né le 7 novembre 1940, à Antofagasta, est un écrivain chilien et hispanophone contemporain, d'origine croate.

Biographie

Antonio Skármeta tient ses origines du village de Bobovišće sur l'île dalmate de Brač, d'où viennent ses parents, Antonio Skarmeta Šimunović et Magdalena Vraničić, émigrés au Chili. Il a la double nationalité chilienne et croate[réf. souhaitée].

Il obtient une bourse Fulbright, en 1964, pour étudier à l'Université Columbia (New York, États-Unis). Il participe à la vie théâtrale, cinématographique et musicale de Manhattan (New York).

Il revient à l'université du Chili en 1967 où il enseigne la philosophie et la littérature.

Intellectuel de gauche, membre du MAPU,…En lire plus sur Wikipedia