Livre
Néerlandais

Reis naar het einde

António Lobo Antunes (auteur), Harrie Lemmens (traducteur)
Als een psychiater terugrijdt van de Algarve naar Lissabon en zijn leven de revue laat passeren, roept dit traumatische herinneringen op aan de oorlog in Angola en een psychiatrische kliniek in Lissabon.
Titre
Reis naar het einde / António Lobo Antunes ; vertaald en van een nawoord voorzien door Harrie Lemmens
Auteur
António Lobo Antunes
Traducteur
Harrie Lemmens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Portugais
Titre original
Conhecimento do inferno
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2016
285 p.
ISBN
9789026336188 (hardback)

Commentaires

Laat alle hoop varen

Roman. In zijn meest autobiografische boek voert António Lobo Antunes, Portugals grootste levende schrijver, zijn lezers van de gruwelen van de oorlog in Angola naar de rand van de waanzin. Reis naar het einde is na 36 jaar eindelijk in het Nederlands beschikbaar.

'In 1973 was ik teruggekeerd uit de oorlog en ik wist alles van gewonden, van het janken van gewonden op de weg, van ontploffingen, schoten, mijnen, van door de explosie van een hinderlaag aan stukken gereten buiken, ik wist van gewonden en vermoorde baby's, wist van vergoten bloed en heimwee, maar de hel was me bespaard gebleven', zo luidt de laatste zin van het eerste hoofdstuk van Reis naar het einde.

Die hel bleek zich te bevinden in Hospital Miguel Bombarda, een psychiatrische kliniek in Lissabon, waar António Lobo Antunes aan de slag ging als psychiater. In 1980 bracht de beginnende auteur, die het jaar voordien in één klap beroemd was geworden met Memória de elefante en De judaskus, verslag uit van zijn persoonlijke reis naar het einde van de nacht. De orde van geneesheren was niet blij met het ontluisterende beeld dat hun jonge confrater van zijn beroepsgroep schetste. Het pamflettistische boek van Portugals grootste hed…Lire la suite

Een psychiater laat zijn leven de revue passeren, terwijl hij terugrijdt van de Algarve naar Lissabon. Dit roept traumatische herinneringen op aan de oorlog in Angola en een psychiatrische kliniek in Lissabon. De oorlog in Angola vormt een rode draad door het werk van António Lobo Antunes, samen met zijn afkeer van het militaire bewind van Salazar en de vervlogen illusies van de Anjerrevolutie. Dit is zijn derde boek, uit 1980, dat nu voor het eerst in Nederlandse vertaling uitkomt. Lobo Antunes (1942) is een van de belangrijkste Portugese schrijvers van de laatste dertig jaar. Zijn stijl is associatief. Hij maakt veelvuldig gebruik van de monologue interieur, wat zijn boeken niet makkelijk leesbaar maakt. Er zijn meer boeken van hem in het Nederlands vertaald.

À propos de António Lobo Antunes

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

António Lobo Antunes, né le 1er septembre 1942 à Benfica, Lisbonne, est un écrivain et psychiatre portugais. Il a obtenu le prix Camões en 2007.

Biographie

Issu de la grande bourgeoisie portugaise, il est élevé dans un milieu aimant. Il doit suivre les traces d'une éducation tout à fait classique de famille portugaise. Il fait des études de médecine et se spécialise en psychiatrie. Son père, pour l’aider, lui permet d’exercer avec lui, cette discipline à l'hôpital Miguel Bombarda à Lisbonne. Depuis 1985, il se consacre exclusivement à l'écriture.

Son expérience pendant la guerre d'Angola de 1971 à 1973, en tant que médecin, lui inspire directement ses trois premiers romans : Mémoire d'éléphant, Le Cul de Judas et Connaissance de l'enfer qui le rendent immédiatement célèbre dans son pays.

Il…En lire plus sur Wikipedia