Livre
Néerlandais

Paardenschaduw op zee

António Lobo Antunes (auteur), Harrie Lemmens (traducteur)
In de familieboerderij, waarmee eens veel geld verdiend werd met het fokken van paarden en stieren, ligt op Paaszondag de moeder op sterven. Rond haar bed vertellen de kinderen hun levensverhalen.
Sujet
Familie
Sujet supplémentaire
Het Parool
Titre
Paardenschaduw op zee
Auteur
António Lobo Antunes
Traducteur
Harrie Lemmens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Portugais
Titre original
Que cavalos são aqueles que fazem sombra no mar
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2011
333 p.
ISBN
9789041417114 (hardback)

Commentaires

Stemmen in het vagevuur

Mijlenver staan de romans van de Portugese schrijver António Lobo Antunes af van de mainstream die de West-Europese boekenmarkt overspoelt: ze worden niet voortgestuwd door een rechtlijnig verteld verhaal, bevatten geen ‘uit het leven gegrepen’ personages, zijn niet vlot leesbaar, hebben geen centraal perspectief dat alles zorgvuldig uitlegt en zijn niet altijd ethisch correct. Toch wordt Lobo Antunes druk vertaald — zelfs in het Engels — en staat hij in Portugal steevast op de bestsellerlijsten. Wie ooit Fado Alexandrino of Het handboek van de inquisiteurs heeft gelezen, weet hoe dat komt. Zijn vaak omvangrijke romans zijn vlechtwerken van stemmen die elkaar aanvullen, overlappen en tegenspreken. Omdat die stemmen verspringen, zorgen ze ervoor dat het gezichtspunt van de vertelling voortdurend verschuift. Ze stuwen de roman voort en geven hem een enorme vaart en spanning, ook al trekt Lobo Antunes zich niets aan van het klassieke verha…Lire la suite
Deze roman van de bekende Portugese psychiater en auteur (1942) is gesitueerd in Ribatejo, in de boerderij van het gezin Marques, dat eens veel geld verdiende met het fokken van paarden en stieren. Het is paaszondag, de moeder ligt op sterven en rond haar bed vertellen de kinderen hun levensverhalen. De verbitterde Beatriz moest wegens een zwangerschap vroeg trouwen en heeft twee mislukte huwelijken achter de rug. Ana, de slimste, is drugsverslaafd. João is pedofiel en zoekt jongetjes in Parque Eduardo VII. Rita is vroegtijdig aan kanker overleden. De kwaadaardige Francisco probeert met geweld het ´fortuin´ van de familie in zijn bezit te krijgen. Maar veel is daar niet van over, mede door de gokverslaving van de (overleden) vader, met zijn obsessie voor het getal 17. Mercília, ex-huishoudster en oude vrijster, kent alle familiegeheimen, zoals het bestaan van een anonieme, voor iedereen verborgen gehouden bastaardzoon. Wrange, psychologisch razendknappe, beeldende, polyfone roman over…Lire la suite

À propos de António Lobo Antunes

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

António Lobo Antunes, né le 1er septembre 1942 à Benfica, Lisbonne, est un écrivain et psychiatre portugais. Il a obtenu le prix Camões en 2007.

Biographie

Issu de la grande bourgeoisie portugaise, il est élevé dans un milieu aimant. Il doit suivre les traces d'une éducation tout à fait classique de famille portugaise. Il fait des études de médecine et se spécialise en psychiatrie. Son père, pour l’aider, lui permet d’exercer avec lui, cette discipline à l'hôpital Miguel Bombarda à Lisbonne. Depuis 1985, il se consacre exclusivement à l'écriture.

Son expérience pendant la guerre d'Angola de 1971 à 1973, en tant que médecin, lui inspire directement ses trois premiers romans : Mémoire d'éléphant, Le Cul de Judas et Connaissance de l'enfer qui le rendent immédiatement célèbre dans son pays.

Il…En lire plus sur Wikipedia