Livre
Néerlandais

Als je het licht niet kunt zien

Anthony Doerr (auteur), Eefje Bosch (traducteur)
Titre
Als je het licht niet kunt zien
Auteur
Anthony Doerr
Traducteur
Eefje Bosch
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
All the light we cannot see
Édition
5
Éditeur
Amsterdam: The House of Books, 2015
543 p.
ISBN
9789044345940 (paperback)

Commentaires

Oorlog à la Hollywood

De prestigieuze Pulitzer Prize voor fictie ging dit jaar naar Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr: een publieksvriendelijke roman zonder weerhaken die ook al een tijdje in onze bestsellerlijsten staat.

Een blind meisje te midden van het geweld van de Tweede Wereldoorlog: zo omschrijft de uitgever deze roman, daarmee meteen de gevoelige snaar bespelend.Als je het licht niet kunt zien is een boek dat je haast niet kunt lezen zonder de film voor je te zien, inclusief een Amélie Poulain-achtig Parijs en beelden van een om zijn as tollende camera. Die verfilming is inmiddels in de maak.

Het verhaal begint in 1934 wanneer het meisje Marie-Laure bijna zes is. Haar vader is slotenmaker bij het natuurhistorisch museum in Parijs. Hij bouwt een maquette van de Franse hoofdstad zodat Marie-Laure Parijs op de tast kan leren kennen en zich ook buitenshuis kan oriënteren. Wanneer de dreiging van de Tweede Wereldoorlog groter wordt, vluchten vader en dochter naar Saint-Malo. Ze hebben een zeldzame diamant uit de museumcollectie in hun bezit en strijken neer bij Etienne, de broer van Marie-Laures grootvader.

Doerr wisselt de Franse gebeurtenissen af met die in een Duits mijnstadje nab…Lire la suite

Het verhaal begint in augustus 1944 als de geallieerden op het punt staan het Bretonse stadje Saint Malo in te nemen. Marie-Laure, een 16-jarig blind meisje, verschanst zich op de vijfde verdieping van het smalle hoge herenhuis van haar oudoom. Enkele straten verderop bivakkeert Werner, een 18-jarige Duitse soldaat die opgesloten zit onder de resten van een hotel waar zijn eenheid gelegerd was. Hij doet nog een poging om geheime zendapparatuur in het stadje op te sporen en hoort de stem van het blinde meisje voorlezen uit een boek van Jules Verne. Het verleden van de twee hoofdpersonen wordt beurtelings in afzonderlijke korte hoofdstukken chronologisch verteld. De auteur (1973) tekent beide zijden van de oorlog en introduceert het mythische verhaal over de Vlammen Zee, een kostbare blauwe diamant. Roman met veel verbeeldingskracht, een hoog verteltempo en goed uitgewerkte verhaallijnen die samen komen op de Bevrijdingsdag augustus 1944 in Saint Malo. In 2014 genomineerd voor de Amerik…Lire la suite

À propos de Anthony Doerr

CC BY-SA 3.0 - Image by Librairie Mollat

Anthony Doerr, né le 27 octobre 1973 à Cleveland dans l'Ohio, est un écrivain américain.

Son roman Toute la lumière que nous ne pouvons voir, figurant sur la New York Times Best Seller list, lui vaut le prix Pulitzer en 2015.

Biographie

Anthony Doerr a étudié à la « University School ». En 1995, il a été promu à Bowdoin College à Brunswick, Maine. Il vit maintenant avec sa femme et deux fils à Boise, Idaho.

Œuvre

Romans