Livre
Néerlandais

A clockwork orange

Autre titre Boze jongens

Anthony Burgess (auteur)

A clockwork orange

Autre titre Boze jongens

Dans la série:
Een groepje jongeren maakt de straten onveilig. Een van de bendeleiders wordt opgepakt, maar maakt ook in gevangenis amok. De overheid besluit tot een wetenschappelijk experiment: geweld moet hem wezensvreemd worden. Het experiment heeft echter een paar onverwachte bijwerkingen.
Titre
A clockwork orange
Autre titre
Boze jongens
Auteur
Anthony Burgess 1917-1993
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A clockwork orange
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2003
164 p.
Note
Eerste integrale Nederlandse vert.
ISBN
90-414-0787-1

Commentaires

'A clockwork orange' werd pas wereldberoemd nadat Stanley Kubrick er zijn gelijknamige film naar had gemaakt. Toen de roman in 1962 verscheen was het vooral een 'succes de scandale'. Het verhaal: de vijftienjarige Alex groeit op onder een totalitair bewind. Hij is dol op geweld en met zijn maten slaat hij elke avond een paar mensen in elkaar. Eenmaal gearresteerd wordt hij onderworpen aan een medisch experiment dat inhoudt dat iedere gedachte aan geweld (maar ook aan seks en aan zijn favoriete klassieke muziek) hem voortaan letterlijk doodziek maakt. Wat bijzonder is aan deze uitgave is dat dit de originele tekst is, de eerste integrale vertaling, mét het slothoofdstuk dat in 1962 niet kon worden gepubliceerd. Het is een briljant boek en mag in een adem worden genoemd met '1984' en 'Animal Farm'. Puike vertaling van C. Buddingh en Potter-vertaler Wiebe Buddingh (een eerdere versie verscheen als 'Boze jongens'). Paperback; kleine druk; foto uit de film op het omslag.

À propos de Anthony Burgess

CC BY-SA 3.0 - Image by Zazie44

Anthony Burgess, de son nom complet John Anthony Burgess Wilson, est un écrivain, musicien et linguiste britannique, né le 25 février 1917 à Manchester (Angleterre) et mort le 25 novembre 1993 à St. John's Wood à Londres d'un cancer du poumon. Son nom de plume, Burgess, était celui de sa mère.

Biographie

Il étudie la linguistique et la littérature. De 1940 à 1946, il sert dans l'armée britannique.

Il a été enseignant en Angleterre mais aussi en Malaisie, mais il a d'abord été compositeur : il a écrit deux symphonies, des sonates, et des concertos. Il ne se tourne que plus tard vers l'écriture. En 1956, il écrit une trilogie satirique sur le colonialisme, inspirée par sa vie en Malaisie. En 1959, les médecins croient qu'il a une t…En lire plus sur Wikipedia