Livre
Néerlandais

Zomer met Jip en Janneke

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Jip en Janneke genieten van zomerse lekkernijen als ijsjes, aardbeien, kersen en meloen. Ze spelen met een tuinslang en in een teil. Ze gaan picknicken, kamperen en naar het strand. Wanneer het onweert, moeten ze zich binnen vermaken.
Sujet
Zomer
Titre
Zomer met Jip en Janneke
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Dessinateur
Fiep Westendorp
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2012
40 p. : ill.
ISBN
9789045113173 (hardback)

Commentaires

Handzame bundel verhalen van de hand van een schrijfster en illustratrice die – ook in onze tijd – nauwelijks nog introductie behoeven. In dit voorlees- en vertelboek zijn twaalf Jip en Jannekeverhalen gebundeld rond het thema zomer. De beroemde buurkinderen beleven elk moment van de dag als een groot feest. Allerlei belevenissen passeren de revue waarin ijsjes eten, buiten spelen, lentegroen, zomerse taferelen, de zee en het strand, logeren, picknicken in een wei vol koeien, aardbeien eten en spelen met de tuinslang op vrolijke wijze centraal staan. De verhalen, die vanaf 1953 ontstonden en doorliepen tot midden jaren zeventig, werden oorspronkelijk wekelijks gepubliceerd in Het Parool. Ze zijn in allerlei configuraties vele malen opnieuw uitgegeven. Het knappe en frisse van de verhalen is dat ze nog steeds enorm aanspreken. Er is veel nostalgisch en authentieks overgebleven – wat opvalt is dat de levendige dialogen, de speelse taal en de voor ieder kind herkenbare thematiek ook nu n…Lire la suite

Zomer met Jip en Janneke

Jip en Janneke houden van de zomer. Ze kunnen ijsjes eten tot ze buikpijn krijgen. Het wordt heel warm en dan mogen ze met de tuinslang spelen en in de tent slapen. Ze weten ook dat ze niet te lang in de zon mogen liggen want dan verbrandt hun huid. In de zomer kan het ook onweren. De donder maakt een eng geluid, maar wanneer ze kleien proberen ze de donder te vergeten. Muggen horen er ook bij, maar vooral kersen plukken en dat is de max.
'Zomer' is één van de vijf losse deeltjes die seizoensgewijs verhalen en zwart-witillustraties uit de grote verzamelbundel 'Jip en Janneke' bundelen. Er staan ook schitterende kleurenillustraties in, die Fiep Westendorp maakte eind jaren zeventig voor het kleuterblad Bobo. Om heerlijk voor te lezen in de tuin of op het strand.

À propos de Annie M.G. Schmidt

CC BY-SA 3.0 nl - Image by AVRO

Anna Maria Geertruida Schmidt, née à Kapelle, le 20 mai 1911 – morte à Amsterdam, le 21 mai 1995, est une poétesse néerlandaise, auteur de chansons, livres, pièces de théâtre, comédies musicales et drames pour radio et télévision.

Elle est surtout célèbre pour ses livres pour la jeunesse tels que : Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje et ses chansons d'enfants, notamment Dikkertje Dap et Het Beertje Pippeloentje. Des générations de Néerlandais ont grandi avec ses poèmes et ses contes, et c'est ainsi que son œuvre est devenue une part de la mémoire collective des Pays-Bas d'après-guerre.

Biographie

Annie M.G. Schmidt est la fille d'un pasteur de Kapelle. Elle est d'abord bibliothécaire à Amsterdam et Fl…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions