Livre
Néerlandais

's Avonds laat

Annie M.G. Schmidt (auteur), Marije Tolman (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Als het buiten donker wordt, vliegt een klein mannetje langs alle dieren en mensen om dromen uit te delen. De dikke timmerman, de veulentjes, de haantjes: allemaal krijgen ze hun eigen bijzondere droom. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Sujet
Slapen, Dromen
Titre
's Avonds laat
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Dessinateur
Marije Tolman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2015
[28] p. : ill.
ISBN
9789045118352 (hardback)

Commentaires

Als de maan aan de hemel verschijnt, gaan de mensen en de dieren naar bed om te slapen. Een gek vliegend mannetje bezorgt hen rare, lieve en vrolijke dromen. Marije Tolman (bekend van onder meer ‘De boomhut’) liet zich door dit versje voor het slapengaan inspireren tot een droom van een prentenboek. Haar illustraties in gemengde techniek vullen steeds twee pagina’s. Meestal staan daaroverheen twee rijmende regels, soms slechts één. Tolman brengt het verhaal tot leven in kleurrijke en fantasievolle prenten. Dat ze van stapelen, van het verticale houdt, blijkt ook in dit boek weer, bijvoorbeeld uit het boombed van de dikke timmerman en het stapelbed van bedjes in de vorm van honden. Ook de kippetjes hebben een toepasselijk onderkomen, ze liggen in eitjes als in een bedstee. Tolman laat de diverse personages terugkeren in elkaars dromen. Kijk daarom niet gek op van een papegaai te paard of vliegende biggetjes! Vanaf ca. 3 jaar.

's Avonds laat

De tekst van dit prentenboek bestaat uit een gedicht van Annie M.G.Schmidt: 's Avonds laat. Voor elke twee versregels heeft de illustrator een dubbele pagina illustratie gemaakt. De kwaliteit van het gedicht staat buiten kijf: Wanneer het buiten donker wordt, dan komt de witte maan. Dan worden in de huizen de gordijntjes dichtgedaan ... De illustraties zijn echt heel mooi. Maar om een heel boek te maken over één gedicht lijkt me nogal prijzig. Het is een ideaal gedicht voor het slapengaan maar hoelang wil je kind hetzelfde gedicht horen? Op de illustraties zijn heel veel details te zien die allemaal verwijzen naar droombeelden.


À propos de Annie M.G. Schmidt

CC BY-SA 3.0 nl - Image by AVRO

Anna Maria Geertruida Schmidt, née à Kapelle, le 20 mai 1911 – morte à Amsterdam, le 21 mai 1995, est une poétesse néerlandaise, auteur de chansons, livres, pièces de théâtre, comédies musicales et drames pour radio et télévision.

Elle est surtout célèbre pour ses livres pour la jeunesse tels que : Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje et ses chansons d'enfants, notamment Dikkertje Dap et Het Beertje Pippeloentje. Des générations de Néerlandais ont grandi avec ses poèmes et ses contes, et c'est ainsi que son œuvre est devenue une part de la mémoire collective des Pays-Bas d'après-guerre.

Biographie

Annie M.G. Schmidt est la fille d'un pasteur de Kapelle. Elle est d'abord bibliothécaire à Amsterdam et Fl…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions