Livre
Néerlandais

Pluk van de Petteflet

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (dessinateur)
Pluk, die op het zolderkamertje van de Petteflet woont, is de held en de redder wanneer de andere flatbewoners en zijn vrienden, de dieren, in nood verkeren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Pluk van de Petteflet
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Dessinateur
Fiep Westendorp
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2018 | Autres éditions
196 p. : ill.
Note
Editie uitgebreid met tekeningen die Fiep Westendorp maakte in 1982 en 1983 voor het kleuterblad Bobo
ISBN
9789045110950 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Met meer dan een miljoen verkochte exemplaren is Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt een echte klassieker. Deze 35e druk werd uitgebracht op groot formaat en bevat dertig niet eerder in boekvorm gepubliceerde tekeningen van Fiep Westendorp. Die komen uit het kleuterblad 'Bobo', dat het verhaal in 1982 publiceerde in 39 afleveringen. De feestelijke uitgave ging gepaard met een hele promotiecampagne met een speciale poster, letterslingers en een aangepaste display voor de boekhandel in de vorm van Pluk zijn kraanwagentje.
Het boek bevat veertig hoofdstukken, van 'Pluk vindt een huisje' tot 'Tot ziens'. De openingsscène is intussen tot het collectieve geheugen gaan behoren, in die mate dat iedereen die Pluk kent, meteen zijn kraanwagentje en zijn torenkamertje erbij denkt: "Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed ermee door de hele stad en hij zocht naar een huis om in te wonen." Nergens is er echter nog een huis vrij. Maar dan wijst Dollie de duif Pluk de weg …Lire la suite
Op de bovenste verdieping van een torenflat woont het jongetje Pluk. Hij is een wijs kereltje, vriendelijk en behulpzaam voor mensen en dieren, daarom wordt er vaak een beroep op hem gedaan. Zaza, een kakkerlak, woont in zijn kamertje en de duif Dollie is zijn beste vriend, die boodschappen 'overvliegt' wanneer dat nodig is. De dokter, mijnheer Pen, de boekhandelaar en de familie Stampertje, ze hebben allemaal een plaatsje in zijn leven. Een heerlijk verhaal, waarin fantasie en realiteit dusdanig verweven zijn, dat kinderen zich met veel genoegen in deze wereld zullen verplaatsen en zich met Pluk kunnen identificeren. De vormgeving van de illustraties ondersteunt de fantasiewereld, maar geeft ook een duidelijk beeld van de realiteit. De tekeningen zijn uitgevoerd in mooie, harmonieuze kleuren. Herdruk, uitgebreid met tekeningen die Fiep Westendorp in 1982 en 1983 maakte voor het kleuterblad 'Bobo'. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Pluk van de Petteflet

Ook bij de vijfendertigste druk heeft Pluk nog niets van zijn charme verloren: hij blijft het alleraardigste en slimme jongetje, dat op z’n eentje woont, met een kraanwagen rijdt, en altijd in de weer is anderen te helpen. Of er nu een eekhoorn met hoogtevrees uit de boom gehaald moet worden, of de eieren van een meeuw gered, of een heel park behoed voor steriele heraanleg, Pluk slaagt erin. Dat doet hij zonder superkracht, maar louter op eigen inzet, met advies van meneer Pen, enthousiaste hulp van de Stampertjes, en assistentie van de lieftallige Aagje. Onder zijn vrienden telt hij ook heel wat dieren: Dollie de duif, Karel de meeuw met de houten poot, en Zaza de kakkerlak. Hij heeft maar één aartsvijand in het flatgebouw, mevrouw Helderder, die haar uiterste best doet om Pluk en zijn beestenboel te verjagen, maar daar gelukkig niet in slaagt.
Mijn favoriete nevenpersonage is de heen- en weerwolf: een wolf die een veerpont bedient, maar al tien jaar geen klanten meer heeft geh…Lire la suite

À propos de Annie M.G. Schmidt

CC BY-SA 3.0 nl - Image by AVRO

Anna Maria Geertruida Schmidt, née à Kapelle, le 20 mai 1911 – morte à Amsterdam, le 21 mai 1995, est une poétesse néerlandaise, auteur de chansons, livres, pièces de théâtre, comédies musicales et drames pour radio et télévision.

Elle est surtout célèbre pour ses livres pour la jeunesse tels que : Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje et ses chansons d'enfants, notamment Dikkertje Dap et Het Beertje Pippeloentje. Des générations de Néerlandais ont grandi avec ses poèmes et ses contes, et c'est ainsi que son œuvre est devenue une part de la mémoire collective des Pays-Bas d'après-guerre.

Biographie

Annie M.G. Schmidt est la fille d'un pasteur de Kapelle. Elle est d'abord bibliothécaire à Amsterdam et Fl…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions