Livre
Néerlandais

Minoes

Public cible:
9-11 ans et plus
Als Tibbe, de journalist, in aanraking komt met juffrouw Minoes, is het zoeken naar nieuwtjes voor de krant geen probleem meer. Minoes spreekt en verstaat "kats" omdat ze zelf vroeger een kat is geweest. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Katten
Titre
Minoes
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2006 | Autres éditions
150 p.
ISBN
9789021481777

Plusieurs formats:

Commentaires

Minoes is een boek waarin alles gebeurt zoals het in een kinderboek hoort: het goede wordt beloond, het kwade gestraft. Maar niet nadat Annie M.G. Schmidt de gebeurtenissen naar haar geniale schrijvershand heeft gezet. Het draait allemaal om Minoes en Tibbe. Minoes is een dame die ooit een kat was. Door het eten van afval van het Bio-Chemisch Instituut is ze geleidelijk aan mens geworden. Maar een mens, een dame, met katse eigenschappen; ze klimt in een boom uit schrik voor een hond, komt via de dakgoot de kamer van Tibbe binnen, zoekt naar visgraten, geeft de haringverkoper kopjes. Ze raadpleegt een 'praatdokter' over haar gedrag en weet aanvankelijk niet of ze dame wil zijn of kat. Aan het eind van het verhaal kiest ze voor het eerste: ze trekt bij Tibbe in. Tibbe is als het verhaal begint een verlegen journalist bij de Killendoornse Courant. Hij dreigt ontslagen te worden omdat hij alleen maar stukjes over katten schrijft. Heel toevallig komt hij in contact met Minoes, die a…Lire la suite
De verlegen journalist Tibbe wordt ontslagen omdat hij nooit eens wat anders brengt dan 'kattennieuws'. Als hij in aanraking komt met juffrouw Minoes, die vroeger zelf een poes was en nog steeds de 'katse taal' beheerst, ontdekt hij, via de katten-persdienst, heel wat nieuwtjes. Het woordgebruik is direct en ligt dicht bij de spreektaal. Moeilijke woorden worden geschreven zoals ze uitgesproken worden (b.v. doesj). Overzichtelijke bladspiegel, grote druk. Een aanrader voor iedereen tussen de 8 en 12 jaar. Deze filmeditie bevat geen illustraties; op de omslag een kleurenfoto van juffrouw Minoes uit de film.

Minoes

Minoes is een heel bijzondere dame. Ze was vroeger kat en had een leuke thuis, maar is dan mens geworden. Het is niet zo gemakkelijk om haar katse manieren af te leren, zoals spinnen, krabben, kopjes geven en een uitgesproken voorkeur voor vis. Gelukkig kan ze terecht bij Tibbe, een journalist die graag over katten schrijft. Maar zijn baas wil geen kattenverhalen, maar nieuws. Dat is niet gemakkelijk voor Tibbe, want hij is heel verlegen en durft niemand aan te spreken. Gelukkig weten de katten van Killendoorn altijd alles. Ze vertellen de nieuwtjes door aan Minoes, zodat Tibbe erover kan schrijven. Zo komen er heel wat geheimen aan het licht en daar komen natuurlijk ook wel eens problemen van.

Dit boek werd in 1970 voor het eerst uitgegeven en is ondertussen aan zijn 37ste druk toe. Behalve een film werd van het boek ook een theaterproductie gemaakt. Het beeld van de voorstelling siert de cover, maar in het boek zijn de oorspronkelijke pentekeningen opgenomen van Carl H…Lire la suite

À propos de Annie M.G. Schmidt

CC BY-SA 3.0 nl - Image by AVRO

Anna Maria Geertruida Schmidt, née à Kapelle, le 20 mai 1911 – morte à Amsterdam, le 21 mai 1995, est une poétesse néerlandaise, auteur de chansons, livres, pièces de théâtre, comédies musicales et drames pour radio et télévision.

Elle est surtout célèbre pour ses livres d'enfants, entre autres: Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje et ses chansons d'enfants, entre autres Dikkertje Dap et Het Beertje Pippeloentje. Des générations de Néerlandais ont grandi avec ses poèmes et ses contes, et c'est ainsi que son œuvre est devenue une part de la mémoire collective des Pays-Bas d'après-guerre.

Biographie

Annie M.G. Schmidt est la fille d'un pasteur de Kapelle. Elle est d'abord bibliothécaire à Amsterdam et Vl…En lire plus sur Wikipedia