Livre
Néerlandais

Lente met Jip en Janneke

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Jip en Janneke genieten van de lente. Ze gaan bloemen plukken, beschilderen eitjes, proberen een lammetje mee naar huis te nemen, willen zelf eitjes uitbroeden…
Sujet
Lente
Titre
Lente met Jip en Janneke
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Dessinateur
Fiep Westendorp
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2012
38 p. : ill.
ISBN
9789045113166 (hardback)

Commentaires

Het eerste verhaaltje over Jip en Janneke verscheen op 13 september 1952 in Het Parool en sindsdien verschijnen er nog jaarlijks nieuwe heruitgaven. Lente met Jip en Janneke is een prentenboekje met verhalen over de lente. Er komen veel verhalen voor met dieren, zoals het egeltje dat uit zijn winterslaap is gekomen, jonge poesjes van Siepie, en vogels die terug zijn van hun trektocht. En natuurlijk gaan Jip en Janneke paaseieren verven en verstoppen, bloemen plukken en zaaien in het tuintje. De bekende zwart-witillustraties uit de verzamelbundel zijn aangevuld met de kleurenillustraties die Fiep Westendorp eind jaren zeventig voor het kleuterblad Bobo maakte. Doordat nu alle verhalen voorzien zijn van deze vrolijke, frisse, vaak paginavullende tekeningen is deze selectie verhalen meer dan een bundel voorleesverhalen, maar een echt prentenboekje.
Kunnen we de verhaaltjes nog steeds voorlezen? Zijn ze niet te oubollig, met achterhaalde rolpatronen? Deze select…Lire la suite
Elf verhaaltjes over Jip en Janneke, met als thema de lente. Ze gaan over bloemen plukken, jonge poesjes, paaseieren beschilderen, jonge vogeltjes etc. Allemaal komen ze uit de grote verzamelbundel van Jip en Janneke met de originele illustraties van Fiep Westendorp. Zij maakte de kleurenillustratie in de jaren zeventig voor het kleutertijdschrift Bobo. De zwart-witillustraties stammen nog uit de vijf losse deeltjes uit de jaren vijftig. Ook al zijn de verhalen hier en daar wat gedateerd, de onderwerpen zijn nog steeds leuk en zullen ook de huidige generatie kleuters blijven aanspreken. De korte verhalen van twee tot vier pagina’s met veel illustraties lenen zich uitstekend om aan kleuters voor te lezen. Aantrekkelijke kleurenomslag en een stevige kwaliteit papier. Vanaf ca. 3 jaar.

Lente met Jip en Janneke

Jip en Janneke houden van de lente. De bloemen en de bomen ontluiken, de vogels leggen eitjes en het is leuk stoeien met de lammetjes in de weide. Jip en Janneke proberen zelfs eitjes uit te broeden!
Eén van de vijf 'seizoenboekjes'  waarvan de zwart-witillustraties komen uit de grote verzamelbundel 'Jip en Janneke'. Er staan ook schitterende kleurenillustraties in die Fiep Westendorp eind jaren zeventig voor het kleuterblad BOBO maakte. Door deze uitgave krijgen de bekende verhaaltjes een nieuw en fris leven voor een nieuwe generatie.

À propos de Annie M.G. Schmidt

CC BY-SA 3.0 nl - Image by AVRO

Anna Maria Geertruida Schmidt, née à Kapelle, le 20 mai 1911 – morte à Amsterdam, le 21 mai 1995, est une poétesse néerlandaise, auteur de chansons, livres, pièces de théâtre, comédies musicales et drames pour radio et télévision.

Elle est surtout célèbre pour ses livres pour la jeunesse tels que : Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje et ses chansons d'enfants, notamment Dikkertje Dap et Het Beertje Pippeloentje. Des générations de Néerlandais ont grandi avec ses poèmes et ses contes, et c'est ainsi que son œuvre est devenue une part de la mémoire collective des Pays-Bas d'après-guerre.

Biographie

Annie M.G. Schmidt est la fille d'un pasteur de Kapelle. Elle est d'abord bibliothécaire à Amsterdam et Fl…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions