Livre
Néerlandais

De leeuw is los!

Annie M.G. Schmidt (auteur), Sieb Posthuma (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Er is een leeuw ontsnapt en iedereen is bang. Alleen Jantje weet hoe hij de leeuw weer naar het circus kan terugbrengen. Prentenboek met fullcolourspreads in gemengde techniek. Vanaf ca. 3 jaar.
Sujet
Leeuwen
Titre
De leeuw is los!
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Dessinateur
Sieb Posthuma
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2015
[28] p. : ill.
Note
Eerder verschenen in de gedichtenbundel Ziezo
ISBN
9789045117782 (hardback)

Commentaires

3+ ? Het motto van de Nederlandse Kinderboekenweek 2006 ? 'De leeuw is los!' ? werd ontleend aan een bekend gedicht van Annie M.G. Schmidt. Logisch dus dat het gedicht extra belicht wordt met een heus prentenboek. De tegenwoordig heel productieve Sieb Posthuma voorzag het 31-regelige gedicht van tien prenten, die telkens twee volle pagina's belopen. Met een combinatie van tekeningen, verfvlakken en uitgeknipte vormen illustreert Posthuma alle situaties en wendingen van het gedicht, en voegt hij er nog allerlei grappige elementen aan toe. Dat levert een meerwaarde op. In bv. de regels "O! roept de pianostemmer / waar blijft nou die leeuwentemmer!", toont hij de leeuw die piano speelt, zodat deze toch wat goedkope regels iets meer betekenis krijgen, al moet er dan plots een piano op straat staan. Het leukst zijn gewoon de mensenfiguren van Posthuma. Waar de leeuw een gigantisch en fier beest is, zijn de bange mensen -- op de jonge held Jan, die de leeuw uiteindelijk kan temmen, na -- we…Lire la suite
Van het alom bekende, spannende gedicht van Annie M.G. Schmidt (dat al meer dan vijftig jaar geleden werd geschreven!) werd een prentenboek gemaakt. 'De leeuw is los!' klinkt het door Amsterdam. Iedereen neemt de benen, alleen Jantje niet. Hij blijkt een heldhaftige dompteur, die de leeuw weet te temmen met een suikerklontje. En hij brengt hem weer naar het circus terug. Tegen het herkenbare decor van de Amsterdamse binnenstad (o.a. Postzegelmarkt, Singel, Overtoom en Paleis op de Dam) maakte Sieb Posthuma krachtige, vrolijke en met veel vaart getekende kleurenillustraties, in collagetechniek, die de tekst zeker dragen. Mede daardoor is het een heel eigentijds boek geworden. Het motto voor de Kinderboekenweek 2006 ('De leeuw is los') werd ontleend aan dit gedicht. Oblong formaat. Voor veel lees- en kijkplezier vanaf ca. 3 jaar.

De leeuw is los!

De leeuw is ontsnapt uit het circus. Hij loopt door Amsterdam en iedereen is bang, behalve Jan. Bij dat jongetje wordt de leeuw tam en hij laat zich gewillig terug naar het circus brengen. Dit spannende verhaal op rijm is bijna een melodie door het schitterende rijke taalgebruik. De schrijfster speelt met woorden en neemt je hierdoor mee door Amsterdam, het lijkt wel alsof je als lezer zelf aanwezig bent. De tekeningen van Sieb Posthuma ondersteunen het verhaal op een meesterlijke wijze. Ze zijn gedetailleerd en geven de emoties duidelijk weer. Het kleurgebruik is vrolijk en aangepast aan de emotie die de tekst op die pagina oproept. Zeer mooi, eenvoudig prentenboekje dat door de humoristische noot en het rijke taalgebruik op de bovenste plank thuishoort.

À propos de Annie M.G. Schmidt

CC BY-SA 3.0 nl - Image by AVRO

Anna Maria Geertruida Schmidt, née à Kapelle, le 20 mai 1911 – morte à Amsterdam, le 21 mai 1995, est une poétesse néerlandaise, auteur de chansons, livres, pièces de théâtre, comédies musicales et drames pour radio et télévision.

Elle est surtout célèbre pour ses livres pour la jeunesse tels que : Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje et ses chansons d'enfants, notamment Dikkertje Dap et Het Beertje Pippeloentje. Des générations de Néerlandais ont grandi avec ses poèmes et ses contes, et c'est ainsi que son œuvre est devenue une part de la mémoire collective des Pays-Bas d'après-guerre.

Biographie

Annie M.G. Schmidt est la fille d'un pasteur de Kapelle. Elle est d'abord bibliothécaire à Amsterdam et Fl…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions