Livre
Néerlandais

Haas wint een beer

Annemarie Bon (auteur), Gertie Jaquet (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Vos, Kip en Mol nemen Haas mee naar de kermis. Haas wint een beer. Raaf probeert de beer in te pikken, maar Haas is hem te slim af.
Niveau de lecture
AVI 1, AVI Début
Titre
Haas wint een beer
Auteur
Annemarie Bon 1954-
Dessinateur
Gertie Jaquet
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Vianen: The House of Books, 2013
32 p. : ill.
ISBN
9789044338553 (hardback)

Commentaires

Haas wint een beer maakt deel uit van een reeks voor beginnende lezers waarin een haas genaamd Haas de hoofdrol vertolkt. We zien Haas in de keuken, een berg afwas staart het beest tegemoet. Een kip, vos en muis loeren naar Haas door het venster, en zien de haas neerslachtig op een stoel zitten. Er staan maar vijf korte zinnetjes bij, onder andere met de woorden 'dip' en 'vaat'. Kinderen uit Nederland hanteren die woorden dagdagelijks, maar in Vlaanderen spreekt met eerder van 'in de put zitten' en 'de afwas'. Gelukkig blijven die struikelblokken beperkt. De rest van de woordenschat is duidelijk, eenvoudig en ook voor beginnende lezers gemakkelijk te lezen en te begrijpen. Om te weten wie aan het woord is, kozen de auteurs ervoor een prentje van het dier in kwestie aan het begin van elke zin te tekenen, en dat zorgt voor veel helderheid. Het verhaal bevat een levensles: Haas wint een beer op de kermis, die geruild wordt voor een zak koek met de raaf, maar de zak blijkt leeg te …Lire la suite
Haas is verdrietig. Maar als zijn vrienden Vos, Kip en Mol hem meenemen naar de kermis, waar hij een beer wint, heeft hij toch een leuke dag. Ook al probeert Raaf zijn beer af te pakken. Deel uit een serie boekjes voor beginnende lezers met Haas als hoofdpersoon*. De teksten bestaan uit eenlettergrepige woorden en korte zinnen, zonder hoofdletters, AVI-Start. Wanneer een dier het woord neemt, staat zijn afbeelding voor de tekst, zodat de jonge lezer ziet wie er aan het woord is. Boven iedere linkerpagina staat een zin in een grotere, gekleurde letter, die vaak op de volgende pagina doorloopt als titel van het hoofdstukje, bv. 'haas gaat hoog... en haas gaat laag'. De teksten en kleurige illustraties vullen elkaar op een mooie manier aan, waardoor het verhaal goed te volgen is. Een humoristisch verhaal in een fraaie vormgeving voor beginnende lezers vanaf ca. 6 jaar.

Haas wint een beer

Haas zit in een dipje. Vos, Kip en Mol nemen Haas mee naar de kermis. Haas wint een beer. Dat vindt hij fijn. Raaf wint niets maar hij wil wel de beer van Haas. Raaf bedriegt Haas door een ruil voor te stellen met een zak koekjes. Wanneer de zak met koekjes leeg blijkt te zijn, zal Haas er voor zorgen dat  Raaf een koekje van eigen deeg krijgt.
Dit boekje is er één uit de reeks van zes voor beginnende lezers - AVI start (voormakig AVI 1). Door kleine afbeeldingen van elk personage wordt er duidelijk gemaakt wie er aan het woord is. En die tekstjes zijn erg kort en vlot te lezen door beginners. De illustraties spreken voor zich; ze zijn grappig en nodigen zeker uit om te lezen. Met de app over Haas kan je leuke spelletjes spelen met de andere dieren in het bos.

Suggestions