Livre
Néerlandais

De nieuwe kleren van de keizer

Annemarie Bon (auteur), Sandra Klaassen (dessinateur), Hans Christian Andersen (antécédent bibliographique)
De keizer is heel ijdel. Hij laat nieuwe kleren maken, van een heel mooie stof. Domme mensen kunnen de stof niet zien. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Niveau de lecture
AVI M4, AVI 4
Titre
De nieuwe kleren van de keizer
Auteur
Annemarie Bon 1954-
Dessinateur
Sandra Klaassen
Antécédent bibliographique
Hans Christian Andersen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Vianen: The House of Books, 2010
30 p. : ill.
ISBN
9789044325102 (hardback)

Commentaires

Annemarie Bon en Sandra Klaassen bewerkten voor The House of Books drie sprookjes voor verschillende AVI-niveaus. In de reeks ‘Sprookjes opnieuw verteld’ brengen ze ‘drie leesboekjes voor beginnende lezertjes’. De verkleinwoorden geven de toon van de boeken aan: betuttelend en braaf. De nieuwe kleren van de keizer, het tweede boekje uit de reeks, is bestemd voor kinderen halverwege groep vier (in Vlaanderen het tweede leerjaar). De lezer wordt bij de hand genomen voor een opgeleukt verhaaltje met illustraties die weinig toevoegen aan de tekst. De verkleuterde opzet van het verhaal blijkt uit de flaptekst: ‘Hou jij ook zo van sprookjes? Dit sprookje is zo grappig! Er leefde eens een keizer in een land hier ver vandaan. De keizer was me toch een ijdeltuit.’
Het oorspronkelijke verhaal wordt trouw gevolgd. Bon heeft wel enkele ingrepen doorgevoerd om het verhaal te verlevendigen, zoals de directe rede, veelvuldige uitroeptekens en opsommingen. Zo krijgen de kleermakers een he…Lire la suite
Een oud sprookje opnieuw verteld voor beginnende lezers. De keizer is erg ijdel. Niets geeft hem zo veel plezier als het kopen van nieuwe kleren. Toen er een bijzondere stof op de markt kwam, was hij er meteen bij. De stof zou onzichtbaar zijn voor domme mensen. De keizer schrok enorm toen ook hij zijn nieuwe kleren niet kon zien. Tweede deel in de serie 'Sprookjes opnieuw verteld'*, voor beginnende lezers. Vlot geschreven, veelal korte zinnen, veel wit op de pagina's, AVI-M4. De sprookjessfeer is goed weergegeven, bijvoorbeeld in overdrijvingen van de kleren van de keizer. Mooi taalgebruik in 'knipten knip knap', 'naaiden rits rats' en 'zwaaiden zwiep zwap'. Sfeervolle kleurige waterverfprenten die passen in de keizerlijke sprookjessfeer, veelal paginagroot. Leuke aanwinst voor lezers die kunnen genieten van verhalen uit de oude doos. Vanaf ca. 7 jaar.

De nieuwe kleren van de keizer

Dit gekende sprookje werd in een nieuw kleedje gestoken. Dit boek is mooi verzorgd en de illustraties zijn aantrekkelijk. Ze roepen de juiste sfeer op en een ondertoon van humor zit erin vervat.
De keizer is alleen maar geïnteresseerd in nieuwe kleren, hij geeft er al zijn geld aan uit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zich laat inpakken door een stel bedriegers. Ze weven zogezegd de mooiste gewaden maar er is niets te zien. Geen enkele lakei durft iets aan te merken want de keizer laat zich misleiden en is in de wolken. Het gaat zo ver dat de keizer zich naakt aan het volk presenteert, in de waan dat hij gedrapeerd loopt in het fijnste gewaad. De mensen doen mee met de hofhouding tot de verrassende waarheid uit een kindermond de keizer ontnuchtert. Vanaf toen heeft de keizer nooit meer nieuwe kleren gekocht maar hij heeft er nog genoeg om meerdere volgende generaties mee te kleden.
Het sprookje vormt een mooi geheel. Het leest plezierig en vlot door het gepaste e…Lire la suite

Suggestions