Livre
Néerlandais

Groener gras

Annelies Verbeke (auteur)
Annelies Verbeke schreef een keur van ongewone verhalen over mensen die je buren zouden kunnen zijn, maar die er een ‘afwijkende’ levensstijl op na houden. De verhalen worden verbonden door een terugkerend thema: winnen en verliezen.
Contenu
Bevat: Naar de toekomst waarin een reis gewonnen wordt, Etiennes poging waarin iemand de overwinning niet aankan, E. waarin iemand ontdekt dat hij een verliezer is, Lola waarin de gedoodverfde verliezer wint, Liefde hoop en dwergen waarin iemand verliest omdat zij de liefde niet heeft, Mis waarin een dochter moet winnen wat haar moeder verloor, Ze moest maar eens gaan waarin iedereen onverdiend verliest, De Wezel en zijn prooi waarin de verliezer de winnaar ten gronde richt, Het mirakel waarin iemand zichtzelf overwint, Guy Gilaine en Waldo waarin traag verlies zicht plots openbaart, Huppelen in groep waarin iemand aan de wedstrijd ontsnapt, Een benijdenswaardig mens waarin het voortdurende winnen zwaar weegt, Solemprium waarin de winnaar geen oorlog meer nodig heeft, Nog even waarin onverwacht een overwinning wordt behaald op de dood, Heer en meester waarin de radicale verliezer heerst
Titre
Groener gras
Auteur
Annelies Verbeke
Langue
Néerlandais
Éditeur
Breda: De Geus, © 2007
222 p.
ISBN
9789044512014 (hardback)

Commentaires

Annelies Verbeke voert alledaagse weirdo's op

Annelies Verbeke overkoepelt in Groener gras vijftien verhalen onder het motto 'winnaars en verliezers'. Net als in Slaap! en opvolger Reus wordt de barre werkelijkheid om de haverklap uit de hengsels getild.

In het voorwoord tot zijn monumentale bloemlezing De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 250 verhalen schrijft Joost Zwagerman dat het kortverhaal het enige genre is waarvoor een schrijver zich soms wel lijkt te moeten excuseren. C.J. Aarts, een andere bloemlezer, riep het kortverhaal in 1993 zelfs uit tot "het stiefkind van de Nederlandse literatuur". Want zijn het niet vooral vuistdikke romans waarmee je als schrijver pluimen op je hoed kunt steken?

Ook de jonge Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke (°1976), die na een succesvol debuut én een tweede roman, nochtans helemaal voor vol wordt aangezien, zit met deze kwestie in de maag. Dat blijkt uit de begeleidende tekst bij haar derde boek, de verhalenbundel Groener gras. Toen ze haar kennissen inlichtte over haar nieuwste worp, kreeg ze vaak de opmerking: "Leuk, maar wanneer verschijnt je derde roman?" Met hand en tand bestrijdt ze de mening dat het kortverhaal "het onvolmaakte broertje van de roman is".

Zel…Lire la suite

Als je wint

Vreemde vogels bij de vleet in het nieuwe boek van Annelies Verbeke. De bundel Groener gras is beter dan haar vorige boek, Reus, en zelfs beter dan Slaap!

Annelies Verbeke maakt het haar lezers niet moeilijk. In de inhoudsopgave van Groener gras wordt elke titel gevolgd door een korte 'duiding' van het verhaal. 'Waarin een reis gewonnen wordt', bijvoorbeeld. Het is de uitermate cynische samenvatting van een verhaal over een man, een vrouw en hun dochter die een land in oorlog ontvluchten als verstekelingen in een vrachtwagen. 'Waarin traag verlies zich plots openbaart' slaat op het verhaal van Guy, Gilaine en Waldo. Guy en Gilaine staan op het punt van hun pensioen te gaan genieten. 'Een kinderloos, werkverslaafd leven levert ook iets op', met name een villa in Thailand. Het echtpaar heeft leren leven met elkaars tekortkomingen, met de roest op het mechaniek van hun huwelijk. De hond Waldo is de smeerolie: 'Ze streelden elkaar nog vrijwel uitsluitend via hem.' Maar de vliegreis naar Thailand en een amateuristische verdoving worden Waldo fataal. Genadeloos zet Verbeke het mechaniek stil: 'Toch kon ze [ d.i. Gilaine ] nu pas met oogv…Lire la suite

Annelies Verbeke schetst winnaars en verliezers in 'Groener gras'

Een dwerg die Rutger Hauer heet of een zakenman die op Don Johnson lijkt. 'Groener gras' is een pittige verhalenbundel waarin succesauteur Annelies Verbeke je in absurde situaties rondleidt. 'Ik wil tonen hoe het gevoel van verlies naar een drang tot overwinning leidt', zegt Verbeke.

'Ik heb medelijden met jongens als Van Themsche'

Veel meer dan in Slaap of Reus merk je in Groener gras ook sporen van actualiteit. Een miss die verkozen wordt door televoting, een man die met een jachtgeweer eerst zijn omgeving en daarna zichzelf neerschiet. Groener gras ligt sinds dit weekend en dus in de assisenweek van Hans Van Themsche in de winkel. Toeval?
Verbeke: 'Dat verhaal is in elk geval na het drama met Van Themsche geschreven, maar het is meer nog geïnspireerd op de schietpartij in Virginia Tech, toen Cho Seung-hui 33mensen neerschoot. Hoe groter het gevoel van verlies is, hoe groter de drang naar vernieling wordt. Heel dat gegeven boeit me wel. Veel mensen zullen mij dit kwalijk nemen, maar ik heb medelijden met jongens als Van Themsche. Als ik de meningen van zijn familie en vrienden hoor en die van de psychiaters, dan hoor je twee tegenovergestelde dingen. Hij moet zich dus altijd verstopt hebben voor de buitenwereld. Ondanks de droeve dingen die…Lire la suite

De vrijheid overbodig te zijn

Met haar derde boek, Groener gras, bezweert Annelies Verbeke de twijfel die ze na haar vorige, Reus, had laten rijzen: haar allerwegen toegejuichte debuut Slaap! is geen toevalstreffer geweest.

Het nieuwe boek van Annelies Verbeke is een verhalenbundel, met vijftien verhalen 'over winnaars en verliezers', lezen we op het achterplat. Gaat niet alle literatuur daarover dan? Maar hier is geen overijverige, al te uitleggerige uitgeversknecht aan het werk geweest, het is de schrijfster zelf die zich in dit keurslijf heeft geregen, kennelijk, want in de inhoudsopgave van Groener gras krijgt elk verhaal een ondertitel in deze trant: ' waarin iemand de overwinning niet aankan ', ' waarin de verliezer de winnaar te gronde richt ', ' waarin de radicale verliezer heerst '. Het is maar goed dat de meeste verhalen sterk genoeg zijn om zich uit dit interpretatiedwangbuis te bevrijden.

In een proloog geeft Verbeke nog wat regieaanwijzingen: deze vertellingen zijn klaarblijkelijk momentopnamen uit het leven van ' mensjes ': ' Zorgzaam knip ik hen uit kranten. ' Zorgzaam, dat zal best, …Lire la suite

Eerste verhalenbundel van de Vlaamse auteur (1976) die veel succes had met haar twee romans Slaap en Reus. Met deze bundel bewijst Verbeke dat ze ook bijzonder goed korte verhalen kan schrijven. In slechts enkele woorden weet ze personages en situaties trefzeker te typeren en kan ze beelden oproepen die je als lezer direct herkent. Haar personages lijken op het eerste gezicht mensen te zijn die je dagelijks ziet, maar de verhalen bevatten bijna allemaal een 'twist.' Hierdoor treedt er een vervreemdend effect op, waardoor de verhalen ook enigszins absurdistisch en magisch worden. Verder laat Verbeke de lezer graag in het ongewisse over wat nu waar is of niet. Zoals bijvoorbeeld in het verhaal Liefde, hoop en dwergen, waarin onduidelijk blijft of de dwergen in het verhaal zijn ontsproten aan de fantasie van hoofdpersoon Laetitia of dat ze daadwerkelijk bestaan. Originele, knap geschreven verhalen die zich uitstekend laten herlezen. Verbeke weet de lezer te grijpen en haar verhalen zijn …Lire la suite

À propos de Annelies Verbeke

Annelies Verbeke, née le 6 février 1976, est un écrivain belge qui écrit en néerlandais. Elle se fait connaître dès son premier roman Slaap! (Dors!), traduit en plusieurs langues.

Biographie

Annelies Verbeke étudie la littérature à l'Université de Gand avant d'assister à un cours d'écriture de scénarios à Bruxelles. En 2003, elle acquiert une certaine notoriété grâce à son premier roman, Slaap! (Dors!). 70 000 exemplaires de l'édition néerlandaise sont vendus. Elle est publiée dans 22 pays. Les héros en sont deux insomniaques, qui se croisent, et se recroisent au milieu de leurs nuits blanches. Le ton est à la fois presque désespéré, et drôle.

Une autre de ses œuvres, plus récente, rencontre un succès en 2009 : Vissen redden (Sauver les poissons), tr…En lire plus sur Wikipedia