Livre
Néerlandais

Vinden ze ons dan niet schattig?

Anneke Scholtens (auteur), Irma Ruifrok (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Oskar en Ziggy willen op Koninginnedag oude spullen verkopen. Oskars kleine zusje wil ook meedoen, maar dat wil Oskar niet. Kleine zusjes zijn maar lastig. AVI-E4. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Sujet
Feesten, Muziek
Extra subject
Familie, vrienden
Niveau de lecture
AVI 6, AVI E4
Titre
Vinden ze ons dan niet schattig?
Auteur
Anneke Scholtens
Dessinateur
Irma Ruifrok
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2007
42 p. : ill.

Commentaires

leesmateriaal voor kleuters

Kinderen aan wie thuis en in de kleuterschool veel wordt voorgelezen, ontwikkelen spontaan een interesse voor letters en woorden. Ze ontdekken snel dat woorden niet alleen een betekenis hebben, maar ook een vorm en ze raken gefascineerd door het zelf leren ontcijferen van eenvoudige woorden. Op deze prille lezertjes mikt de serie 'Kleuters samenleesboek' van uitgeverij Zwijsen. De verhalen verschenen eerder in 1997 in de serie 'Schatgravertjes'. De vierkante boekjes hebben een stevig kaft met een speelse, uitnodigende tekening. De rechterpagina's zijn bedoeld voor de kleuter die graag woordjes leert lezen. Op de linkerpagina's staan een plaatje en een blokje tekst die door een ervaren lezer wordt voorgelezen. De verhalen die Maria van Eeden in deze heruitgaven brengt, zijn grappig en hebben meestal een verrassende ontknoping. Al spelend leren de kinderen een aantal eenvoudige éénlettergrepige woorden en hun letters herkennen. Dit is leuk en stimulere…Lire la suite
Oskar (ca. 8) en zijn vriend Ziggy willen met Koninginnedag oude spullen verkopen op een vrijmarkt. Oskars zusje (5) wil ook meedoen, maar dat wil Oskar liever niet. Kleine zusjes zijn maar lastig. Behalve als andere mensen ze schattig vinden. Het verhaal is kort, eenvoudig en herkenbaar voor kinderen. AVI-E4. De paginagrote omkaderde illustraties zijn in zwart-wit. Dit geeft het boek een rustig aanzien. De bladzijden zijn rechts niet uitgelijnd; de illustraties kloppen qua verhoudingen niet altijd (bijv. omslag en blz. 25). Bij de pentekeningen is veel met schaduw gewerkt. Deel uit de serie 'Bolleboos'* van Zwijsen, voor kinderen van 7 en 8 jaar die snel vorderen met lezen. Op het omslag staat in een groen hokje ‘start’, het laagste van de vier niveaus in de serie. Bovenaan elke bladzijde staat een zwemband, dit is een tekentje uit het woord Bolleboos op het omslag. Lezen vanaf ca. 7,5 jaar.

Vinden ze ons dan niet schattig?

Op Koninginnedag is het groot feest in Nederland. Oskar en Ziggy mogen op de rommelmarkt oude spullen verkopen van hun ouders. Maar Nina, Oskars zusje die vijf is, wil ook mee. Dat zien de jongens niet zitten. Stel je voor, ze moeten op hun spullen letten en dan nog op zo'n kind dat in de weg loopt. Wanneer de grote dag is aangebroken, gaat papa van vier uur 's morgens hun plek vrijhouden. De jongens hebben een prachtige plek op de brug waar veel mensen kijken maar niets kopen. Erger nog, er komen twee meisjes naast hen staan die viool spelen. Ze spelen vals en toch geeft iedereen hen geld. Hoe kan dat nou? Verhaal voor kinderen van zeven en acht die snel vorderen met lezen. Het is een verhaal dat aansluit op hun leef- en denkwereld, al kennen we het gebruik van de rommelmarkt op Koninginnedag niet. Leuke illustraties van Irma Ruifrok.