Livre
Néerlandais

Een jas voor zus en Kim

Anne Wyckmans (auteur), Marijke Ten Cate (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Zus en Kim gaan naar de stad om nieuwe schoenen en een jas te kopen. Prentenboek met kleurige tekeningen en een korte tekst. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6 jaar.
Niveau de lecture
AVI 1
Titre
Een jas voor zus en Kim / tekst Anne Wyckmans ; ill. Marijke ten Cate
Auteur
Anne Wyckmans
Dessinateur
Marijke Ten Cate
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2003
[28] p. : ill.
ISBN
90-6822-752-1

Commentaires

De roodharige Kim en haar Afrikaanse adoptiezusje dat in Een kus voor zus bij de familie van Kim kwam wonen, doen winterinkopen in Een jas voor zus en kim.

Het vierkante formaat waarin de verhalen zijn uitgegeven, nodigt uit voor prenten die over twee bladzijden doorlopen, en die soms origineel afgegrensd worden: zo zijn bv. alleen de voeten van de meisjes te zien als ze net nieuwe schoenen hebben gekocht. Het gebruik van tekstballonnen is overbodig en stoort de lay-out van de tekst en de illustraties.


De verhalen werden geschreven voor eerste lezers op AVI 1. Ze handelen over alledaagse dingen, Een jas voor zus en kim mist een echte verhaallijn of een geloofwaardige uitwerking van de stemmingen of emoties. Echt prikkelend voor de verbeelding zijn de uitgaven niet, al bezitten sommige illustraties wel het potentieel om een in de tekst onuitgesproken gedachte of gevoel op te roepen. Mooi is de prent van de moeder die haar twee dik ingepakte Eskim…Lire la suite
Leesoefenstof voor het aanvankelijk leesonderwijs. Dit is het derde deel in de serie over Zus en Kim. Ze gaan met hun ouders met de bus naar de stad voor nieuwe schoenen en een nieuwe jas. Met de beperktheid van het AVI-niveau is dit uitstapje toch op een leuke manier uitgewerkt. De aantrekkelijke kaft en de dito vrolijk gekleurde tekeneningen ondersteunen de tekst die afwisselend geplaatst is in tekstballonnen of duidelijk gecentreerd op een pagina; er wordt geen gebruik gemaakt van hoofdletters, wel van leestekens. Een leuke aanwinst voor kinderen die een paar maanden leesonderwijs hebben gehad.