Livre
Néerlandais

Betoverd

Anne Takens (auteur), Annet Schaap (dessinateur)
Sanne komt toevallig terecht in het huis van een vreemde oude vrouw. Zij is eerst een beetje bang voor haar, maar later worden zij vrienden. Vanaf ca. 10 jaar.
Niveau de lecture
AVI 8
Titre
Betoverd / Anne Takens ; met tek. van Annet Schaap
Auteur
Anne Takens
Dessinateur
Annet Schaap
Langue
Néerlandais
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2004
112 p. : ill.
ISBN
90-269-9753-1

Commentaires

'Sanne en Janne' Dat rijmt en wat rijmt, hoort bij elkaar. Dat vindt de bijna negentig jaar oude Janne, die wat verder bij Sanne in de straat woont. Sanne leert haar kennen als ze lotjes moet verkopen voor een goed doel. De heksen voor het raam maken haar bang, maar tegelijk fascineert het oude vrouwtje haar in haar vuurrode, lange jurk met glitters. Janne kent heel wat vreemde rijmpjes, heeft een opgezette kraai, een tuinhuisje waar een pad woont en twee bezems staan en ze brouwt soep van brandnetels. Ze is erg vergeetachtig, ze vergeet zelfs haar eigen naam. Sanne raakt 'betoverd' door de oude vrouw, ze vindt haar lief en zoekt haar steeds vaker op. Net als bij de lezer is er aanvankelijk telkens weer dat beetje spanning door de twijfel of Janne nu wel of niet een echte heks is. Die twijfel doet je verder lezen. Daar komt de dreiging bij dat Janne uit haar huisje zal moeten als haar dementie erger wordt.

De relatie tussen Sanne en Janne is boeiend, maar de plot bevat enkele z…Lire la suite
Als Sanne, uit groep 7, bij toeval bij een excentrieke oude vrouw terecht komt, denkt ze aanvankelijk dat zij een heks heeft ontmoet. Toch ontstaat er een hechte vriendschapsband en gaat de demente 88-jarige steeds meer voor haar betekenen. Wanneer de bejaarde vrouw tenslotte in een verzorgingstehuis wordt opgenomen en sterft, denkt Sanne dat haar wereld instort. Met begrip van haar ouders en klasgenoten leert Sanne dat de dood bij het leven hoort. Ontroerend verhaal over het verloop van dementie en de ontvankelijkheid daarvoor van een intelligent, maar eenzaam meisje. Omdat het verhaal veel humoristische situaties kent en het op een vlotte manier in korte zinnen wordt verteld, is het geen zwaar probleemboek geworden. De karakters van beide hoofdpersonen worden met diepgang beschreven. Ook de ouders komen in de loop van het verhaal uit de verf. Enkele gewassen pentekeningen geven de geheimzinnige en rommelige sfeer in het huis van de bejaarde weer. Aantrekkelijk kaft. Een aanrader voo…Lire la suite